Spód mazurka:
Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Wsypać 220 g mąki pszennej, 50 g przesianego cukru pudru, dodać 100 g miękkiego masła, 2 żółtka oraz kilka kropli aromatu waniliowego do ciast. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać ciasto – czas 15 sekund, prędkość 5.
Krok 2 – Wyłożyć ciasto na stolnicę, podsypując lekko mąką zagnieść dłońmi w kulę i ją lekko spłaszczyć. Blachę do pieczenia mazurka starannie wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, za pomocą wałka przenieść na blachę. Palcami wylepić boki blachy. Ciasto chłodzić w lodówce ok 0,5 godziny. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach.
Krok 3 – Upiec ciasto w temp 180˚C przez ok. 20 – 25 minut. Ciasto musi być upieczone, lekko brązowe. Po upieczeniu ostudzić, wyjąc spód mazurka na płaską tacę.
Krem:
Krok 1 – 1 łyżeczkę żelatyny wsypać do kubeczka, zalać 2 łyżkami zimnej wody, pozostawić na kilka minut do napęcznienia.
Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć nóż, wlać 50 ml śmietanki 30%. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Ogrzewać: czas 2 min, temperatura 80˚C, prędkość 1.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Do gorącej śmietanki włożyć namoczoną 1 łyżeczkę żelatyny. Zamknąć pokrywę, odczekać chwilę, wymieszać – czas 15 sekund, prędkość 2.
Krok 4 – Do rozpuszczonej żelatyny włożyć 250 g serka mascarpone, dodać 180 g konfitury pomarańczowej. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wymieszać krem – czas 30 sekund, prędkość 3.
Krok 5 – Spód mazurka posmarować 2 łyżkami konfitury pomarańczowej.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, przygotowany krem wyłożyć na upieczony spód mazurka i za pomocą łopatki rozprowadzić go równomiernie. Wstawić do lodówki co najmniej na 1 godzinę.
Krok 7 – Mazurek udekorować pokrojoną skórką pomarańczową.