Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Mazurek kajmakowy z krówek

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min + chłodzenie ciasta 30 min
Liczba porcji:
8-10
Czas pieczenia:
20 min + studzenie masy krówkowej
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Ciasto :

  • 300 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 200 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru (1 czubata łyżka) przesianego
  • 2 żółtka
  • Kilka kropli aromatu waniliowego
  • Szczypta drobnej soli

Krem :

  • 400 g miękkich cukierków krówek
  • 80 ml śmietanki 30%
  • 30 g masła

 

Dodatkowo :

4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

Masło do wysmarowania formy

Do dekoracji: kandyzowana skórka pomarańczowa, bakalie, migdały, rodzynki

 

Potrzebna będzie prostokątna blacha to pieczenia 20x30cm, najlepiej z wyjmowanym spodem lub okrągła forma do tarty o średnicy ok 28cm.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:
  1. Spód mazurka posmarować cienko 4 łyżkami dżemu z czarnej porzeczki.
  2. Otworzyć pokrywę dzbanka, przygotowany krem wyłożyć na upieczony spód mazurka i za pomocą łopatki rozprowadzić go równomiernie. Wstawić do lodówki co najmniej na 1 godzinę.
  3. Mazurek udekorować pokrojoną skórką pomarańczową, rodzynkami , migdałami czy innymi bakaliami.
Przygotowanie:

Spód mazurka :

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Wsypać 300 g mąki pszennej uniwersalnej, 50 g przesianego cukru pudru, dodać 200 g miękkiego masła oraz 2 żółtka i szczyptę drobnej soli. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać ciasto – czas 15 sekund, prędkość 6.

Krok 2 – Wyłożyć ciasto na stolnicę, zagnieść dłońmi w kulę i ją lekko spłaszczyć. Blachę do pieczenia mazurka starannie wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, za pomocą wałka przenieść na blachę. Palcami wylepić boki blachy, oderwać nadmiar ciasta. Ciasto chłodzić w lodówce ok 0,5 godziny. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach.

Krok 3 – Upiec ciasto w temp 180˚C przez ok. 20 minut, aż będzie przyrumienione i gotowe. Po upieczeniu ostudzić, wyjąć spód mazurka na płaską tacę.

Masa krówkowa :

Krok 1 – 400 g krówek obrać z papierków.

Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć nóż, wlać 80 g śmietanki 30%. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Ogrzewać – czas 2min 20 sekund, temperatura 80˚C, prędkość 1.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Do gorącej śmietanki włożyć 400 g krówek, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, ogrzewać – temperatura 75˚C, czas 4 minuty, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, pozostawić masę do przestygnięcia na około 15 minut.

Krok 5 – Do rozpuszczonych krówek włożyć 30 g miękkiego masła. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wymieszać krem – czas 30 sekund, prędkość 2.

Wykończenie mazurka :

Krok 1 – Spód mazurka posmarować cienko 4 łyżkami dżemu z czarnej porzeczki.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, przygotowany krem wyłożyć na upieczony spód mazurka i za pomocą łopatki rozprowadzić go równomiernie. Wstawić do lodówki co najmniej na 1 godzinę.

Krok 3 – Mazurek udekorować pokrojoną skórką pomarańczową, rodzynkami , migdałami czy innymi bakaliami.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek