Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Mazurek kajmakowy z krówek

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min + chłodzenie ciasta 30 min
Liczba porcji:
8-10
Czas pieczenia:
20 min + studzenie masy krówkowej
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Ciasto :

  • 300 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 200 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru (1 czubata łyżka) przesianego
  • 2 żółtka
  • Kilka kropli aromatu waniliowego
  • Szczypta drobnej soli

Krem :

  • 400 g miękkich cukierków krówek
  • 80 ml śmietanki 30%
  • 30 g masła

 

Dodatkowo :

4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

Masło do wysmarowania formy

Do dekoracji: kandyzowana skórka pomarańczowa, bakalie, migdały, rodzynki

 

Potrzebna będzie prostokątna blacha to pieczenia 20x30cm, najlepiej z wyjmowanym spodem lub okrągła forma do tarty o średnicy ok 28cm.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:
  1. Spód mazurka posmarować cienko 4 łyżkami dżemu z czarnej porzeczki.
  2. Otworzyć pokrywę dzbanka, przygotowany krem wyłożyć na upieczony spód mazurka i za pomocą łopatki rozprowadzić go równomiernie. Wstawić do lodówki co najmniej na 1 godzinę.
  3. Mazurek udekorować pokrojoną skórką pomarańczową, rodzynkami , migdałami czy innymi bakaliami.
Przygotowanie:

Spód mazurka :

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Wsypać 300 g mąki pszennej uniwersalnej, 50 g przesianego cukru pudru, dodać 200 g miękkiego masła oraz 2 żółtka i szczyptę drobnej soli. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać ciasto – czas 15 sekund, prędkość 6.

Krok 2 – Wyłożyć ciasto na stolnicę, zagnieść dłońmi w kulę i ją lekko spłaszczyć. Blachę do pieczenia mazurka starannie wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, za pomocą wałka przenieść na blachę. Palcami wylepić boki blachy, oderwać nadmiar ciasta. Ciasto chłodzić w lodówce ok 0,5 godziny. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach.

Krok 3 – Upiec ciasto w temp 180˚C przez ok. 20 minut, aż będzie przyrumienione i gotowe. Po upieczeniu ostudzić, wyjąć spód mazurka na płaską tacę.

Masa krówkowa :

Krok 1 – 400 g krówek obrać z papierków.

Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć nóż, wlać 80 g śmietanki 30%. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Ogrzewać – czas 2min 20 sekund, temperatura 80˚C, prędkość 1.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Do gorącej śmietanki włożyć 400 g krówek, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, ogrzewać – temperatura 75˚C, czas 4 minuty, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, pozostawić masę do przestygnięcia na około 15 minut.

Krok 5 – Do rozpuszczonych krówek włożyć 30 g miękkiego masła. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wymieszać krem – czas 30 sekund, prędkość 2.

Wykończenie mazurka :

Krok 1 – Spód mazurka posmarować cienko 4 łyżkami dżemu z czarnej porzeczki.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, przygotowany krem wyłożyć na upieczony spód mazurka i za pomocą łopatki rozprowadzić go równomiernie. Wstawić do lodówki co najmniej na 1 godzinę.

Krok 3 – Mazurek udekorować pokrojoną skórką pomarańczową, rodzynkami , migdałami czy innymi bakaliami.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado