Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Mazurek czekoladowy

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
5 min + chłodzenie ciasta 30 min
Liczba porcji:
8-10
Czas pieczenia:
20 min + studzenie
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Ciasto :

  • 230 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 150 g miękkiego masła
  • 30 g cukru pudru (1 czubata łyżka) przesianego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Krem:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady tradycyjnej (64% kakao)
  • 1 łyżka miodu (25g)
  • Szczypta cynamonu

Dodatkowo:

Masło do wysmarowania formy

3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki, pomarańczowego lub innego, kwaskowego

Do dekoracji: kilka migdałów, płatki migdałowe, morele suszone, kandyzowana skórka pomarańczowa, inne bakalie.

 

Potrzebna będzie prostokątna blacha to pieczenia 20×30 cm najlepiej z wyjmowanym spodem lub okrągła forma do tarty o średnicy ok 28cm.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Do mazurka czekoladowego można wykorzystać jasny spód – bez kakao. Należy wówczas użyć 250 g mąki.

Przygotowanie:

Spód mazurka :

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Wsypać 230 g mąki, 25 g kakao, 30 g przesianego cukru pudru, dodać 150 g miękkiego masła , wbić 1 jajko, dodać 1 żółtko. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać ciasto – czas 16 sekund, prędkość 5.

Krok 2 – Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto na stolnicę, zagnieść dłońmi w kulę i ją lekko spłaszczyć. Blachę do pieczenia mazurka starannie wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, za pomocą wałka przenieść na blachę. Palcami wylepić boki blachy. Ciasto chłodzić w lodówce ok. 0,5 godziny. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach.

Krok 3 – Upiec ciasto w temp 180˚C przez ok. 20 minut. Po upieczeniu ostudzić, wyjąc spód mazurka na płaską tacę.

Krem :

Krok 1 – Czekoladę połamać na mniejsze kawałki.

Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć nóż, wlać 200 ml śmietanki. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Ogrzewać – czas 5 min, temperatura 80˚C, prędkość 1.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Do gorącej śmietanki wsypać 200 g połamanej na kawałki czekolady, dodać 1 łyżkę miodu i szczyptę cynamonu. Zamknąć pokrywę, odczekać chwilę, wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 2.

Krok 4 – Spód mazurka posmarować 3 łyżkami dżemu z czarnej porzeczki.

Krok 5 – Gorący krem wyłożyć na upieczony spód mazurka i za pomocą łopatki rozprowadzić go równomiernie. Ostudzić.

Krok 6 – Mazurek udekorować bakaliami: migdałami, płatkami migdałów, pokrojonymi morelami suszonymi, innymi bakaliami.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy