Spód mazurka :
Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Wsypać 230 g mąki, 25 g kakao, 30 g przesianego cukru pudru, dodać 150 g miękkiego masła , wbić 1 jajko, dodać 1 żółtko. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać ciasto – czas 16 sekund, prędkość 5.
Krok 2 – Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto na stolnicę, zagnieść dłońmi w kulę i ją lekko spłaszczyć. Blachę do pieczenia mazurka starannie wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, za pomocą wałka przenieść na blachę. Palcami wylepić boki blachy. Ciasto chłodzić w lodówce ok. 0,5 godziny. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach.
Krok 3 – Upiec ciasto w temp 180˚C przez ok. 20 minut. Po upieczeniu ostudzić, wyjąc spód mazurka na płaską tacę.
Krem :
Krok 1 – Czekoladę połamać na mniejsze kawałki.
Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć nóż, wlać 200 ml śmietanki. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Ogrzewać – czas 5 min, temperatura 80˚C, prędkość 1.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Do gorącej śmietanki wsypać 200 g połamanej na kawałki czekolady, dodać 1 łyżkę miodu i szczyptę cynamonu. Zamknąć pokrywę, odczekać chwilę, wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 2.
Krok 4 – Spód mazurka posmarować 3 łyżkami dżemu z czarnej porzeczki.
Krok 5 – Gorący krem wyłożyć na upieczony spód mazurka i za pomocą łopatki rozprowadzić go równomiernie. Ostudzić.
Krok 6 – Mazurek udekorować bakaliami: migdałami, płatkami migdałów, pokrojonymi morelami suszonymi, innymi bakaliami.