Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Mazurek czekoladowy

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
5 min + chłodzenie ciasta 30 min
Liczba porcji:
8-10
Czas pieczenia:
20 min + studzenie
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Ciasto :

  • 230 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 150 g miękkiego masła
  • 30 g cukru pudru (1 czubata łyżka) przesianego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Krem:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady tradycyjnej (64% kakao)
  • 1 łyżka miodu (25g)
  • Szczypta cynamonu

Dodatkowo:

Masło do wysmarowania formy

3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki, pomarańczowego lub innego, kwaskowego

Do dekoracji: kilka migdałów, płatki migdałowe, morele suszone, kandyzowana skórka pomarańczowa, inne bakalie.

 

Potrzebna będzie prostokątna blacha to pieczenia 20×30 cm najlepiej z wyjmowanym spodem lub okrągła forma do tarty o średnicy ok 28cm.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Do mazurka czekoladowego można wykorzystać jasny spód – bez kakao. Należy wówczas użyć 250 g mąki.

Przygotowanie:

Spód mazurka :

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Wsypać 230 g mąki, 25 g kakao, 30 g przesianego cukru pudru, dodać 150 g miękkiego masła , wbić 1 jajko, dodać 1 żółtko. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać ciasto – czas 16 sekund, prędkość 5.

Krok 2 – Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto na stolnicę, zagnieść dłońmi w kulę i ją lekko spłaszczyć. Blachę do pieczenia mazurka starannie wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, za pomocą wałka przenieść na blachę. Palcami wylepić boki blachy. Ciasto chłodzić w lodówce ok. 0,5 godziny. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach.

Krok 3 – Upiec ciasto w temp 180˚C przez ok. 20 minut. Po upieczeniu ostudzić, wyjąc spód mazurka na płaską tacę.

Krem :

Krok 1 – Czekoladę połamać na mniejsze kawałki.

Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć nóż, wlać 200 ml śmietanki. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Ogrzewać – czas 5 min, temperatura 80˚C, prędkość 1.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Do gorącej śmietanki wsypać 200 g połamanej na kawałki czekolady, dodać 1 łyżkę miodu i szczyptę cynamonu. Zamknąć pokrywę, odczekać chwilę, wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 2.

Krok 4 – Spód mazurka posmarować 3 łyżkami dżemu z czarnej porzeczki.

Krok 5 – Gorący krem wyłożyć na upieczony spód mazurka i za pomocą łopatki rozprowadzić go równomiernie. Ostudzić.

Krok 6 – Mazurek udekorować bakaliami: migdałami, płatkami migdałów, pokrojonymi morelami suszonymi, innymi bakaliami.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Aromat waniliowy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek