Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Mazurek borówkowy

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
8-10
Czas pieczenia:
20 min
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru pudru
  • 3 ugotowane żółtka

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 jako
  • 4 żółtka
  • 60 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu wanilii
  • 200 g borówek
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Przepis można wykorzystać do przygotowania klasycznej, okrągłej tarty.

Przygotowanie:

Spód do tarty:

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Włożyć ugotowane żółtka, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 10 sekund, prędkość 7.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, do żółtek dodać mąkę, przesiany przez sitko cukier puder i masło. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką,  wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4. 

Krok 3 – Za pomocą łopatki  wyłożyć ciasto na stolnicę, zagnieść dłońmi w kulę i ją lekko spłaszczyć. Dwie nieduże, prostokątne formy do pieczenia mazurka wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na grubość ok. 0,5cm, w kształt prostokąta. Za pomocą wałka przenieść na blachy. Palcami wylepić boki blachy. Ciasto chłodzić w lodówce ok. 0,5 godziny. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem  w kilku miejscach. Upiec ciasto w temp 180˚C przez ok 20 minut.

Krok 4 – Spody mazurków wystudzić i każdy spód posmarować dżemem z czarnej porzeczki.

Krem:

Krok 1 – Przygotować krem: Do czystego dzbanka założyć nóż i motylek, wlać mleko, dodać cukier, jajko, żółtka, mąkę i ekstrakt wanilii. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Mieszać składniki i ogrzewać: czas 6 min, temperatura 90ºC, prędkość 2. Pod koniec ogrzewania masa powinna zgęstnieć. 

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do kremu dodać miękkie masło, zamknąć pokrywę, wymieszać – czas 30 sekund, prędkość 2.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, wyjąć motylek. Dodać 100g borówek, zamknąć pokrywę i zmiksować – czas 20sekund, prędkość 2.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć krem na upieczone spody mazurków posmarowane dżemem. Wystudzić i udekorować mazurki pozostałymi borówkami.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy