Spód do tarty:
Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Włożyć ugotowane żółtka, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 10 sekund, prędkość 7.
Krok 2 – Otworzyć pokrywę, do żółtek dodać mąkę, przesiany przez sitko cukier puder i masło. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.
Krok 3 – Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto na stolnicę, zagnieść dłońmi w kulę i ją lekko spłaszczyć. Dwie nieduże, prostokątne formy do pieczenia mazurka wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na grubość ok. 0,5cm, w kształt prostokąta. Za pomocą wałka przenieść na blachy. Palcami wylepić boki blachy. Ciasto chłodzić w lodówce ok. 0,5 godziny. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach. Upiec ciasto w temp 180˚C przez ok 20 minut.
Krok 4 – Spody mazurków wystudzić i każdy spód posmarować dżemem z czarnej porzeczki.
Krem:
Krok 1 – Przygotować krem: Do czystego dzbanka założyć nóż i motylek, wlać mleko, dodać cukier, jajko, żółtka, mąkę i ekstrakt wanilii. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Mieszać składniki i ogrzewać: czas 6 min, temperatura 90ºC, prędkość 2. Pod koniec ogrzewania masa powinna zgęstnieć.
Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do kremu dodać miękkie masło, zamknąć pokrywę, wymieszać – czas 30 sekund, prędkość 2.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę, wyjąć motylek. Dodać 100 g borówek, zamknąć pokrywę i zmiksować – czas 20sekund, prędkość 2.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć krem na upieczone spody mazurków posmarowane dżemem. Wystudzić i udekorować mazurki pozostałymi borówkami.