Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Mazurek borówkowy

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
8-10
Czas pieczenia:
20 min
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru pudru
  • 3 ugotowane żółtka

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 jako
  • 4 żółtka
  • 60 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu wanilii
  • 200 g borówek
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Przepis można wykorzystać do przygotowania klasycznej, okrągłej tarty.

Przygotowanie:

Spód do tarty:

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Włożyć ugotowane żółtka, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 10 sekund, prędkość 7.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, do żółtek dodać mąkę, przesiany przez sitko cukier puder i masło. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką,  wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4. 

Krok 3 – Za pomocą łopatki  wyłożyć ciasto na stolnicę, zagnieść dłońmi w kulę i ją lekko spłaszczyć. Dwie nieduże, prostokątne formy do pieczenia mazurka wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na grubość ok. 0,5cm, w kształt prostokąta. Za pomocą wałka przenieść na blachy. Palcami wylepić boki blachy. Ciasto chłodzić w lodówce ok. 0,5 godziny. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem  w kilku miejscach. Upiec ciasto w temp 180˚C przez ok 20 minut.

Krok 4 – Spody mazurków wystudzić i każdy spód posmarować dżemem z czarnej porzeczki.

Krem:

Krok 1 – Przygotować krem: Do czystego dzbanka założyć nóż i motylek, wlać mleko, dodać cukier, jajko, żółtka, mąkę i ekstrakt wanilii. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Mieszać składniki i ogrzewać: czas 6 min, temperatura 90ºC, prędkość 2. Pod koniec ogrzewania masa powinna zgęstnieć. 

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do kremu dodać miękkie masło, zamknąć pokrywę, wymieszać – czas 30 sekund, prędkość 2.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, wyjąć motylek. Dodać 100 g borówek, zamknąć pokrywę i zmiksować – czas 20sekund, prędkość 2.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć krem na upieczone spody mazurków posmarowane dżemem. Wystudzić i udekorować mazurki pozostałymi borówkami.

Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek