Przygotowanie:
Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć noż i motylek do ubijania. Wlać śmietankę, zamknąć pokrywę dzbanka, ubijać masło – czas 5 minut, prędkość 4.
Krok 2 – Pod koniec ubijania ze śmietany wytrąci się maślanka (mleczny płyn). Otworzyć pokrywę dzbanka, masło (w postaci grudek) z maślanką wylać na sitko. Wypłukać masło pod strumieniem zimnej wody. Odstawić sito na garnek wypełniony zimną wodą, masło ugniatać w dłoniach lub łyżką, do momentu całkowitego wypłukania maślanki. Jeśli woda nadal będzie miała mleczne zabarwienie, wymienić ją i powtórzyć ugniatanie.
Krok 3 – Czyste masło uformować w dowolny kształt – osełki lub kuli. Przełożyć do miseczki. Przechowywać w lodówce do 10 dni.
Nie da się założyć jednocześnie noża i motylka
W Sam Cooku jest inna budowa noża, więc da się założyć nóż i motylek.