Jeśli użyty zostanie mak niemielony to podczas przygotowywania masy makowej należy w punkcie 7 najpierw wsypać mak do naczynia miksującego z zamontowanym nożem, założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką i zmielić mak. Czas 40 sekund, prędkość 6. Następnie postępować dalej według instrukcji.
Uważaj! Blacha z ciastem po wyjęciu z piekarnika jest gorąca!!!
Przygotowanie:
W naczyniu miksującym zamontować nóż. Odważyć wszystkie składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej, 180 g masła, 70 g cukru pudru, 5 g proszku do pieczenia i 3 żółtka jaj.
Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać wszystkie składniki. Czas 30 sekund, prędkość 3.
Następnie wyrobić ciasto. Opcja ugniatanie, 2 minuty, prędkość 2.
Zdjąć pokrywę. Kwadratową blachę o boku długości 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 kawałki (1/4 i 3/4). Większą częścią ciasta wylepić spód blachy, wstawić ją do lodówki na 30 minut. Mniejszą część ciasta owinąć w folię spożywczą, włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
Do czystego i suchego naczynia miksującego zamontować nóż, odważyć 50 g łuskanych orzechów włoskich, 100 g rodzynek i 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozdrobnić bakalie. Czas 7 sekund, prędkość 5.
Zdjąć pokrywę, wysypać bakalie do miseczki.
Do naczynia miksującego z zamontowanym nożem wsypać 500 g zmielonego maku, wlać 350 g mleka, dodać 100 g cukru i 80 g płynnego miodu. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko razem podgrzewać. Temperatura 90°C, czas 15 minut, prędkość 2.
Gotową masę makową wymieszać. Czas 1 minuta, prędkość 4.
Zdjąć pokrywę, masę makową przełożyć do miski.
Do czystego, suchego naczynia miksującego zamontować motylek, wlać 3 białka jaj. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, białka ubić na pianę. Czas 3 minuty, prędkość 4.
Zdjąć pokrywę, wyjąć mieszadło, założyć ponownie nóż. Do piany z białek dodać przygotowaną wcześniej masę makową, założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, całość wymieszać. Czas. 2 minuty, prędkość 4.
Piekarnik nagrzać do 180°C, podpiec kruchy spód około 15 minut.
Na gorący, podpieczony spód wyłożyć masę makową, wyrównać wierzch.
Z zamrażalnika wyjąć mniejszą część ciasta, zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach na wierzch na masę makową.
Ciasto ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez kolejne 45 minut.
Przestudzony makowiec posypać z wierzchu cukrem pudrem.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Pełna treść informacji o przetwarzaniu danych w ramach plików cookies, znajduję się w dokumencie Polityki cookies
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.