Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Makowiec na kruchym spodzie

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
kwadratowa blacha o boku długości 24 cm
Czas gotowania:
20 minut
Czas pieczenia:
60 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 180 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 3 żółtka jaj

Masa makowa:

  • 500 g mielonego maku
  • 50 g łuskanych orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek
  • 350 g mleka
  • 100 g cukru
  • 80 g płynnego miodu
  • 3 białka jaj
Dodatkowe:
  • kwadratowa blacha o boku długości 24 cm
  • cukier puder do posypania na wierzch
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Jeśli użyty zostanie mak niemielony to podczas przygotowywania masy makowej należy w punkcie 7 najpierw wsypać mak do naczynia miksującego z zamontowanym nożem, założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką i zmielić mak. Czas 40 sekund, prędkość 6. Następnie postępować dalej według instrukcji.
  • Uważaj! Blacha z ciastem po wyjęciu z piekarnika jest gorąca!!!
Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Odważyć wszystkie składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej, 180 g masła, 70 g cukru pudru, 5 g proszku do pieczenia i 3 żółtka jaj.
  2. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać wszystkie składniki. Czas 30 sekund, prędkość 3.
  3. Następnie wyrobić ciasto. Opcja ugniatanie, 2 minuty, prędkość 2.
  4. Zdjąć pokrywę. Kwadratową blachę o boku długości 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 kawałki (1/4 i 3/4). Większą częścią ciasta wylepić spód blachy, wstawić ją do lodówki na 30 minut. Mniejszą część ciasta owinąć w folię spożywczą, włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
  5. Do czystego i suchego naczynia miksującego zamontować nóż, odważyć 50 g łuskanych orzechów włoskich, 100 g rodzynek i 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozdrobnić bakalie. Czas 7 sekund, prędkość 5.
  6. Zdjąć pokrywę, wysypać bakalie do miseczki.
  7. Do naczynia miksującego z zamontowanym nożem wsypać 500 g zmielonego maku, wlać 350 g mleka, dodać 100 g cukru i 80 g płynnego miodu. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko razem podgrzewać. Temperatura 90°C, czas 15 minut, prędkość 2.
  8. Gotową masę makową wymieszać. Czas 1 minuta, prędkość 4.
  9. Zdjąć pokrywę, masę makową przełożyć do miski.
  10. Do czystego, suchego naczynia miksującego zamontować motylek, wlać 3 białka jaj. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, białka ubić na pianę. Czas 3 minuty, prędkość 4.
  11. Zdjąć pokrywę, wyjąć mieszadło, założyć ponownie nóż. Do piany z białek dodać przygotowaną wcześniej masę makową, założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, całość wymieszać. Czas. 2 minuty, prędkość 4.
  12. Piekarnik nagrzać do 180°C, podpiec kruchy spód około 15 minut.
  13. Na gorący, podpieczony spód wyłożyć masę makową, wyrównać wierzch.
  14. Z zamrażalnika wyjąć mniejszą część ciasta, zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach na wierzch na masę makową.
  15. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez kolejne 45 minut.
  16. Przestudzony makowiec posypać z wierzchu cukrem pudrem.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy