Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Makiełki małopolskie

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
8-10
Czas gotowania:
20 min+ 30 min studzenie
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 250 g suchego maku
  • 80 g (3 czubate łyżki) miodu naturalnego
  • 50 g drobnego cukru
  • 50 g obranych migdałów (bez skórki)
  • 50 g orzechów włoskich (bez łupin)
  • 50 g rodzynek
  • 30 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • kilka kropli aromatu migdałowego do ciast
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego do ciast
  • sok z 0,5 cytryny (2 łyżki)
  • 400 ml wody
  • 150 g mleka
  • ok. 300 g chałki
  • ok. 50 g prażonych płatków migdałowych, ok 30 g żurawiny kandyzowanej do dekoracji.
Dodatkowe:

Potrzebna będzie szklana salaterka pojemności ok. 1 litra.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Do masy makowej można dodać więcej miodu.

Makiełki najlepiej zrobić co najmniej 1 dzień przed podaniem.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować masę makową: do naczynia miksującego założyć nóż. Włożyć 50 g orzechów włoskich i 50 g obranych migdałów. Zamknąć pokrywą dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 5 sekund, prędkość 6.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, przełożyć orzechy i migdały do innego naczynia.

Krok 3 – Do naczynia miksującego z nożem wsypać 250 g suchego maku, wlać 400 ml wody. Zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C, czas 20 minut, prędkość 1. Po ugotowaniu mak powinien wchłonąć całą wodę. Zamknąć zaślepkę, zmiksować mak – czas 30 sekund, prędkość 10.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do maku dodać 3 czubate łyżki miodu naturalnego (ok. 80 g), 50 g cukru, posiekane orzechy i migdały, 50 g rodzynek, 30 g skórki pomarańczowej kandyzowanej, 2 łyżki soku z cytryny, kilka kropli aromatu migdałowego oraz pomarańczowego do ciast.

Krok 5 – Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 3, obroty wsteczne.

Krok 6 – Przez otwór w pokrywie wlać 150 g mleka, wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 3, obroty wsteczne.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka.

Krok 8 – Chałkę pokroić w plastry grubości ok. 1 cm, obkroić z przypieczonej skórki.

Krok 9 – Dno salaterki wyłożyć dokładnie plastrami chałki (można uzupełniać szczeliny kawałkami chałki), na chałkę wyłożyć warstwę masy makowej. Czynności powtarzać – układać warstwy chałki i masy makowej. Na wierzchu powinna znaleźć się masa makowa. Wierzch masy wyrównać, posypać płatkami migdałowymi i kandyzowaną żurawiną. Makiełki przykryć, wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką