Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Makaron zapiekany z cukinią i pomidorami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
4
Czas smażenia:
50 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:
  • 300 g drobnego makaronu (np. kolanka)
  • 200 g młodej cukinii (lub po oczyszczeniu z nasion)
  • 120 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g cebuli
  • 70 g papryki czerwonej
  • 70 g papryki żółtej
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g tartego sera mozarella lub żółtego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • szczypta ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1,2 litra wody
  • 1 łyżka soli do gotowania makaronu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Ugotować makaron: Do dzbanka włożyć mieszadło, wlać 1,2 litra wody (1200 g), wsypać 1 łyżkę soli. Zamknąć pokrywę z zamknięta zaślepką, zagotować wodę – program gotowanie (ok 8 minut).
  2. Otworzyć pokrywę, do dzbanka wsypać 300 g makaronu, zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę. Gotować makaron – temperatura 100˚C, czas 8 minut, prędkość 1. Uwaga – czas gotowania makaronu powinien być zgodny ze wskazówkami na opakowaniu.
  3. Otworzyć pokrywę dzbanka, odcedzić makaron przez pojemnik do gotowania na parze, przepłukać zimną wodą.
  4. Przygotować warzywa: 200 g cukinii umyć, przekroić wzdłuż na pół, 2 ząbki czosnku obrać, 100 g cebuli obrać i przekroić na mniejsze kawałki. 70 g papryki czerwonej i 70 g papryki żółtej oczyścić z nasion, pokroić na mniejsze kawałki. 120 g pomidorków koktajlowych przekroić na połówki.
  5. W dzbanku założyć nóż, włożyć 2 ząbki czosnku i 100 g pokrojonej na kawałki cebuli, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 7
  6. Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zabrać cebulę ze ścian naczynia. Wlać 30 g oliwy z oliwek, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić cebulę – temperatura 95˚C, czas 5 min, prędkość 1.
  7. Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż. W dzbanku założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy, pokroić 200 g cukinii oraz po 70 g czerwonej i żółtej papryki popychając je popychaczem – czas 15 sekund, prędkość 5
  8. Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień, włożyć mieszadło, łopatką zebrać warzywa na dno dzbanka. Do warzyw dodać 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, szczyptę ostrej papryki mielonej i 1 łyżeczkę suszonej bazylii. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, poddusić warzywa – temperatura 100˚C, czas 6 minut, prędkość 1.
  9. Otworzyć pokrywę dzbanka, warzywa przełożyć do makaronu, dodać 120 g pokrojonych pomidorków i 80 g tartego sera mozarella (lub żółtego), wszystkie składniki wymieszać. Makaron przełożyć do naczynia do zapiekania, włożyć do piekarnika, zapiekać w temperaturze 180˚C przez ok 20 minut.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy