Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Makaron zapiekany z cukinią i pomidorami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
4
Czas smażenia:
50 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 300 g drobnego makaronu (np. kolanka)
  • 200 g młodej cukinii (lub po oczyszczeniu z nasion)
  • 120 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g cebuli
  • 70 g papryki czerwonej
  • 70 g papryki żółtej
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g tartego sera mozarella lub żółtego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • szczypta ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1,2 litra wody
  • 1 łyżka soli do gotowania makaronu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Ugotować makaron: Do dzbanka włożyć mieszadło, wlać 1,2 litra wody (1200 g), wsypać 1 łyżkę soli. Zamknąć pokrywę z zamknięta zaślepką, zagotować wodę – program gotowanie (ok 8 minut).
  2. Otworzyć pokrywę, do dzbanka wsypać 300 g makaronu, zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę. Gotować makaron – temperatura 100˚C, czas 8 minut, prędkość 1. Uwaga – czas gotowania makaronu powinien być zgodny ze wskazówkami na opakowaniu.
  3. Otworzyć pokrywę dzbanka, odcedzić makaron przez pojemnik do gotowania na parze, przepłukać zimną wodą.
  4. Przygotować warzywa: 200 g cukinii umyć, przekroić wzdłuż na pół, 2 ząbki czosnku obrać, 100 g cebuli obrać i przekroić na mniejsze kawałki. 70 g papryki czerwonej i 70 g papryki żółtej oczyścić z nasion, pokroić na mniejsze kawałki. 120 g pomidorków koktajlowych przekroić na połówki.
  5. W dzbanku założyć nóż, włożyć 2 ząbki czosnku i 100 g pokrojonej na kawałki cebuli, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 7
  6. Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zabrać cebulę ze ścian naczynia. Wlać 30 g oliwy z oliwek, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić cebulę – temperatura 95˚C, czas 5 min, prędkość 1.
  7. Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż. W dzbanku założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy, pokroić 200 g cukinii oraz po 70 g czerwonej i żółtej papryki popychając je popychaczem – czas 15 sekund, prędkość 5
  8. Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień, włożyć mieszadło, łopatką zebrać warzywa na dno dzbanka. Do warzyw dodać 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, szczyptę ostrej papryki mielonej i 1 łyżeczkę suszonej bazylii. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, poddusić warzywa – temperatura 100˚C, czas 6 minut, prędkość 1.
  9. Otworzyć pokrywę dzbanka, warzywa przełożyć do makaronu, dodać 120 g pokrojonych pomidorków i 80 g tartego sera mozarella (lub żółtego), wszystkie składniki wymieszać. Makaron przełożyć do naczynia do zapiekania, włożyć do piekarnika, zapiekać w temperaturze 180˚C przez ok 20 minut.
Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek