Przepis nadesłany przez: Klaudia
Dodaj do ulubionych
Favorite

Makaron do rosołu

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
30 minut + 1 h czas chłodzenia ciasta
Liczba porcji:
6
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 340 g mąki pszennej
  • 4 jaja
  • 2-4 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Taki makaron można też zamrozić. Wówczas przełóż go do woreczka do mrożonek a następnie
    szczelnie zamknij i odłóż do zamrażarki (do miesiąca).
Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki dodaj do dzbanka: 340 g mąki pszennej 4 jaja, 2-4 łyżki ciepłej wody, 1 łyżkę oleju oraz 1 łyżeczkę soli. Włącz program UGNIATANIE (jeśli składniki się nie połączą ponownie włącz ugniatanie).

2. Uformuj kulę. Ciasto makaronowe zawiń w przezroczystą folię do żywności i odłóż do lodówki na minimum godzinę. Ciasto ma w tym czasie odpocząć.

3. Po schłodzeniu kulę ciasta podziel sobie na trzy kawałki. Kawałki ciasta, których nie wałkuję od razu przykrywam folią, której użyłam do zawinięcia kuli do chłodzenia (aby ciasto nie obeschło z wierzchu). Kawałek ciasta umieść na stolnicy lekko oprószonej mąką i rozwałkuj. Ciasto wałkuj jak najcieniej. Używam wałka, więc trwa to kilka ładnych minut, ale jeśli masz maszynkę do wałkowania ciasta, to śmiało możesz jej użyć.

4. Ciasto pokrój na paski o szerokości 3-4 cm. Pokrój drobno kluski.

5. Domowy makaron jest już gotowy do ugotowania. Nie musisz go jednak gotować od razu. Jeśli makaron ma być ugotowany w ciągu dwóch dni, to zostaw go na desce przez godzinę, by się trochę dosuszył. Porozdzielaj go i lekko oprósz mąką a następnie umieść w misce lub woreczku z zamknięciem i odłóż do lodówki.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką