Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Makaron czarny z krewetkami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
2
Czas gotowania:
15 min
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 300 g czarnego makaronu (z sepią)
  • 200 g obranych, świeżych krewetek (lub rozmrożonych)
  • 80 g szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek świeżej papryczki chilli
  • 50 g masła
  • 100 ml białego wina
  • sól i pieprz do smaku
  • liście kolendry do dekoracji
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: szalotkę i czosnek obrać, szalotkę przekroić na mniejsze części.

Krok 2 – Makaron gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej wodzie.

Krok 3 – Do naczynia miksującego włożyć nóż , włożyć cebulę, czosnek i chilli. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę i czosnek ze ścian naczynia. Dodać masło, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Podsmażyć – temperatura 120˚C, czas 5 minut, prędkość 1, obroty wsteczne.

Krok 5 – Przez otwór w pokrywie wlać białe wino – gotować – temperatura 100˚C, czas 5 minuty, prędkość 1, obroty wsteczne.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do sosu włożyć krewetki, dodać sól i pieprz. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C,  czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Obroty wsteczne.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, wyporcjować sos na gorący makaron, posypać świeżą kolendrą

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy