Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Majonez tradycyjny

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5
Liczba porcji:
8 - 10
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • motylek
Składniki:
  •  2 sztuki całych jaj
  •  1 łyżka octu ( lub 1 łyżka soku z cytryny)
  •  1 łyżeczka drobnej soli
  •  1 pełna łyżeczka drobnego cukru do smaku
  •  płaska łyżeczka pieprzu mielonego
  •  500 g oleju słonecznikowego / rzepakowego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Wskazówki:
  •  Jeśli majonez jest zbyt gęsty dodaj 30-50 g gorącej wody
Przygotowanie:

Krok 1.

W naczyniu miksującym umieścić motylek. Włożyć dwa całe jaja, dodać 1 pełną łyżkę musztardy, 1 łyżeczkę drobnej soli, 1 łyżeczkę cukru, ¾ łyżeczki pieprzu. Wlać 1 łyżkę octu. Zamknąć naczynie pokrywą dzbanka, otworzyć zaślepkę.

Krok 2.

Mieszać sos, wlewając olej wąskim strumieniem przez otwór w pokrywie – czas 1 minuta 20 sekund, prędkość 4. Po upływie 1 minuty przez otwór w pokrywie wlać 3-4 łyżki gorącej wody (ok 30 – 50 ml). Otworzyć pokrywę dzbanka, przełożyć majonez do szczelnego naczynia.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango