Krok 1 – Przygotować produkty: 500-600 g fileta z łososia pokroić na 4 porcje, umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem.
Krok 2 – 4 większe pomidorki koktajlowe pokroić na plasterki.
Krok 3 – 200 g różyczek brokułów podzielić na mniejsze części. 120 g marchwi obrać, pokroić w plasterki grubości ok. 0,5cm. Paprykę umyć, przekroić, wyjąć gniazdo nasienne i pokroić paprykę w kawałki ok 2x2cm. Cukinię przekroić wzdłuż na pół, pokroić w półplasterki grubości ok 1cm. Wszystkie warzywa włożyć do miski, wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, wsypać 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego i 1 łyżeczkę ziół prowansalskich. Warzywa wymieszać z oliwą przyprawami, włożyć je do głębokiego naczynia do gotowania ma parze.
Krok 4 – Ryż wsypać do koszyczka.
Krok 5 – Na górnej części naczynia do gotowania na parze ułożyć pasek papieru do pieczenia, ułożyć na nim kawałki łososia i skropić je sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Tackę przykryć i umieścić na pojemniku do gotowania na parze.
Krok 6 – Do naczynia miksującego wlać 2 litry wody, wsypać 1,5 łyżki soli. Do dzbanka włożyć koszyk z ryżem . Dzbanek zamknąć pojemnikiem z warzywami i rybą. Gotować danie – program para, czas 12 minut, prędkość 1.
Krok 7 – Otworzyć pokrywkę, Na każdym kawałku łososia ułożyć po 2 listki bazylii, plasterki pomidorków, posypać serem mozarella. Zakryć tackę, gotować – program para, czas 8 minut.
Krok 8 – Z dzbanka zdjąć pojemnik z warzywami i łososiem, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z ryżem. Wyporcjować danie.