Wskazówki:
Zamiast truskawek można użyć innych mrożonych, drobnych owoców bez pestek: wiśni, jagód, obranych, pokrojonych i zamrożonych pomarańczy, malin itp.
Lody można przechowywać w zamrażarce. Będą wówczas zbyt twarde do podania – należy je wyjąć kilka minut wcześniej przed podaniem.
Przygotowanie:
Krok 1 – W naczyniu miksującym umieścić nóż. Włożyć truskawki i cukier puder, zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Zmiksować – czas 15 sekund, prędkość 8.
Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przemieszać masę. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Zmiksować – czas 15 sekund, prędkość 8.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać masę ze ścianek. Wlać śmietankę, zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować lody – czas 40 sekund, prędkość 5.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć lody do pucharków, udekorować owocami, świeżą miętą itp.