Przygotowanie:
Autorem przepisu jest Mauro Amarante, pasjonat kuchni włoskiej z Neapolu. Buon appetito!
- Umyć cytryny pod gorącą wodą, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Małym nożem lub obieraczką do ziemniaków usunąć skórkę z cytryny (należy usunąć tylko żółtą część, białą część, jeśli jest, należy oddzielić, ponieważ likier byłby gorzki).
- W słoiku umieść 1000 g alkoholu i skórki z cytryn. Odstawić na cztery dni w chłodne, ciemne miejscu. Od czasu do czasu potrząsnąć słojem. Po tym czasie przygotować syrop.
- Do dzbanka z mieszadłem wsypać 650 g cukru i 1500 g wody. 40 Min. Temperatura 100 st. Prędkość 1.
- Pozostawić do przestudzenia.
- Alkohol odcedź ze skórek za pomocą sitka i dodaj do ostudzonego syropu. Czas 1 minuta, prędkość 1.
- Przelać mieszaninę do butelek. Likier podawać mocno schłodzony.