Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Domowa nalewka tofifi

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
2
Czas gotowania:
5 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

 

  • 125 g cukierków, typu tofifi
  • 80 g cukru
  • 300 g mleka 2% lub 3% tłuszczu
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 jajko
  • 200 g wódki
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Wskazówki:

Konsystencja nalewki wychodzi rzadka, ale po schłodzeniu zgęstnieje.

Polecamy przed użyciem wstrząsnąć butelką.

Przygotowanie:

Krok 1. Do czystego i suchego naczynia miksującego dodać 125 g cukierków, wsypać 80 g cukru, rozdrobnić 12sekund, prędkość 10.

Składniki zgarnąć łyżką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

Krok 2. Dodać 300 g mleka, 200 g śmietany, 1 jajko, podgrzewać 5 minut, 80˚C, prędkość 2.

Krok 3. Dodać wódkę, podgrzewać 4 minuty, 90˚C, prędkość 2.

Likier przelać do 2 butelek (0,5 l), odstawić do całkowitego ostudzenia.

Krok 4. Nalewkę tofifi przechowywać w lodówce i podawać schłodzoną.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy