Przygotowanie:
Krok 1. Do czystego i suchego naczynia miksującego dodać 125 g cukierków, wsypać 80 g cukru, rozdrobnić 12 sekund, prędkość 10. Składniki zgarnąć łyżką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Krok 2. Dodać 300 g mleka, 200 g śmietany, 1 jajko, podgrzewać 5 minut, 80˚C, prędkość 2.
Krok 3. Dodać wódkę, podgrzewać 4 minuty, 90˚C, prędkość 2.
Likier przelać do 2 butelek (0,5 l), odstawić do całkowitego ostudzenia.
Krok 4. Nalewkę tofifi przechowywać w lodówce i podawać schłodzoną.
Jak długo można przechowywać taką nalewkę w lodówce?
Domową nalewkę należy przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce do ok. 2 miesięcy.