Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Lava cake – ciastka czekoladowe na gorąco

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
6-8
Czas gotowania:
15 min
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 170 g gorzkiej czekolady
  • 60 g mlecznej czekolady
  • 120 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 150 g cukru pudru
  • 140 g masła (miękkiego, w temp. pokojowej)
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • kilka kropli aromatu rumowego do ciast
  • miękkie masło do wysmarowania foremek
  • ok. 2 łyżki kakao do obsypania foremek
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Wskazówki:

UWAGA – czas pieczenia zależy od wielkości  foremek. Czas 14 minut jest podany dla foremki wielkości bulionówki (6 szt., foremki wypełnione do połowy wysokości) – mniejsze foremki wymagają krótszego czasu pieczenia.

Jeśli ciastka będą w piekarniku zbyt długo, upieką  się bez efektu „wylewania” ciasta”, jednak wciąż będą pyszne.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Mąkę i cukier puder przesiać przez sitko.

Krok 2 – Przygotować naczynia do pieczenia – 6 kokilek lub bulionówek wielkości ok. 200 ml lub mniejszych (8-10szt) starannie wysmarować masłem i obsypać kakao. Piekarnik rozgrzać do temp 220˚C

Krok 3 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać czekoladę – czas 8 sekund, prędkość 7.

Krok 4- Otworzyć pokrywę, przełożyć czekoladę do innego naczynia. Dzbanek umyć i osuszyć.

Krok 5 – W naczyniu miksującym założyć nóż, włożyć masło. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę i rozpuścić masło – temperatura 80˚C, czas 3 minuty, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do gorącego masła wsypać czekoladę. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać  – czas 5 sekund, prędkość 3. Pozostawić w naczyniu 2 minuty, wymieszać ponownie – czas 10 sekund, prędkość 2.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do czekolady dodać mąkę i cukier puder. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – czas 12 sekund, prędkość 4.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do masy dodać jajka, żółtka, wanilię, aromat. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 8 sekund, prędkość 6.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać masę ze ścianek naczynia. Zamknąć pokrywę i zmiksować ponownie – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 10 – Ciasto wyłożyć do foremek wysmarowanych masłem i obsypanych kakao. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 220˚C, piec ok 14 minut.  

Krok 11 – Po upieczeniu Lava cake wyjąć z foremek z pomocą nożyka (delikatnie oddzielić od foremki na brzegach) bezpośrednio na talerzyki. Podawać na gorąco np. z kulką lodów, owocami lub sosami owocowymi.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką