Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kwaśnica po góralsku

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
4-6
Czas gotowania:
2 h
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • mieszadło
  • koszyczek
Składniki:
  • 200 g żeberek z kostką
  • 100 g wędzonego boczku ze skórą
  • 1,2 litra wody
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 300 g obranych ziemniaków pokrojonych w kostkę 2×2 cm
  • 8-10 g suszonych grzybów
  • 3 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 8 kulek pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • szczypta nasion kminku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga! Jeśli kapusta kiszona jest poszatkowana w długie pasma, należy ją pokroić na mniejsze kawałki.

Przygotowanie:

Krok 1 – Na dnie koszyczka ułożyć 10 g suszonych grzybów, 3 liście laurowe, 6 kulek ziela angielskiego, 8 kulek pieprzu ziarnistego, szczyptę kminku, 200 g opłukanych żeberek z kością pokrojonych na kawałki. Ze 100 g wędzonego boczku zdjąć skórę, włożyć ją do koszyczka, boczek pokroić w kostkę ok 1x1cm i również włożyć do koszyczka.

Krok 2 – Do dzbanka nr 1 wlać 1,2 litry wody, wsypać 1 czubatą łyżeczkę soli. Do dzbanka włożyć koszyczek z przyprawami i mięsem. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Gotować – temperatura 95oC, czas 45 minut.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę na wierzch koszyczka włożyć 300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 95oC, czas 10 minut.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z ziemniakami i mięsem. Po przestygnięciu oddzielić mięso od kości, mięso pokroić w paski.

Krok 5 – Do naczynia miksującego nr 2 włożyć mieszadło i 300 g kapusty kiszonej z sokiem, wlać 150 g wody. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Gotować – temperatura 95oC, czas 40 minut, obroty 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę. Do kapusty wlać wywar z dzbanka nr 1, dodać ugotowane ziemniaki, mięso z żeberek pokrojone w paski, ugotowany boczek i grzyby, szczyptę pieprzu i 1 czubatą łyżeczkę majeranku. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Gotować – temperatura 100oC, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Po tym czasie otworzyć pokrywę naczynia miksującego, nalewać porcje kwaśnicy na talerz .

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką