Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kwaśnica po góralsku

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
4-6
Czas gotowania:
2 h
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • mieszadło
  • koszyczek
Składniki:
  • 200 g żeberek z kostką
  • 100 g wędzonego boczku ze skórą
  • 1,2 litra wody
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 300 g obranych ziemniaków pokrojonych w kostkę 2×2 cm
  • 8-10 g suszonych grzybów
  • 3 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 8 kulek pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • szczypta nasion kminku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga! Jeśli kapusta kiszona jest poszatkowana w długie pasma, należy ją pokroić na mniejsze kawałki.

Przygotowanie:

Krok 1 – Na dnie koszyczka ułożyć 10 g suszonych grzybów, 3 liście laurowe, 6 kulek ziela angielskiego, 8 kulek pieprzu ziarnistego, szczyptę kminku, 200 g opłukanych żeberek z kością pokrojonych na kawałki. Ze 100 g wędzonego boczku zdjąć skórę, włożyć ją do koszyczka, boczek pokroić w kostkę ok 1x1cm i również włożyć do koszyczka.

Krok 2 – Do dzbanka nr 1 wlać 1,2 litry wody, wsypać 1 czubatą łyżeczkę soli. Do dzbanka włożyć koszyczek z przyprawami i mięsem. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Gotować – temperatura 95oC, czas 45 minut.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę na wierzch koszyczka włożyć 300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 95oC, czas 10 minut.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z ziemniakami i mięsem. Po przestygnięciu oddzielić mięso od kości, mięso pokroić w paski.

Krok 5 – Do naczynia miksującego nr 2 włożyć mieszadło i 300 g kapusty kiszonej z sokiem, wlać 150 g wody. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Gotować – temperatura 95oC, czas 40 minut, obroty 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę. Do kapusty wlać wywar z dzbanka nr 1, dodać ugotowane ziemniaki, mięso z żeberek pokrojone w paski, ugotowany boczek i grzyby, szczyptę pieprzu i 1 czubatą łyżeczkę majeranku. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Gotować – temperatura 100oC, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Po tym czasie otworzyć pokrywę naczynia miksującego, nalewać porcje kwaśnicy na talerz .

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy