Krok 1 – Na dnie koszyczka ułożyć 10 g suszonych grzybów, 3 liście laurowe, 6 kulek ziela angielskiego, 8 kulek pieprzu ziarnistego, szczyptę kminku, 200 g opłukanych żeberek z kością pokrojonych na kawałki. Ze 100 g wędzonego boczku zdjąć skórę, włożyć ją do koszyczka, boczek pokroić w kostkę ok 1x1cm i również włożyć do koszyczka.
Krok 2 – Do dzbanka nr 1 wlać 1,2 litry wody, wsypać 1 czubatą łyżeczkę soli. Do dzbanka włożyć koszyczek z przyprawami i mięsem. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Gotować – temperatura 95oC, czas 45 minut.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę na wierzch koszyczka włożyć 300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 95oC, czas 10 minut.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z ziemniakami i mięsem. Po przestygnięciu oddzielić mięso od kości, mięso pokroić w paski.
Krok 5 – Do naczynia miksującego nr 2 włożyć mieszadło i 300 g kapusty kiszonej z sokiem, wlać 150 g wody. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Gotować – temperatura 95oC, czas 40 minut, obroty 1.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę. Do kapusty wlać wywar z dzbanka nr 1, dodać ugotowane ziemniaki, mięso z żeberek pokrojone w paski, ugotowany boczek i grzyby, szczyptę pieprzu i 1 czubatą łyżeczkę majeranku. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Gotować – temperatura 100oC, czas 10 minut, prędkość 1.
Krok 7 – Po tym czasie otworzyć pokrywę naczynia miksującego, nalewać porcje kwaśnicy na talerz .