Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kruche rogaliki z marmoladą

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut+ około 20 minut na zawijanie rogalików
Liczba porcji:
40 rogalików
Czas gotowania:
gotowania/smażenia: 5 minut ugniatania
Czas pieczenia:
15-17 minut pieczenia
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:

Kruche ciasto:

  • 530 g mąki pszennej+ odrobina mąki do podsypania ciasta
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 200 g zimnego masła
  • 80 g cukru
  • 1 jajko

 

Dodatkowe:
  • marmolada owocowa do nadzienia
  • cukier puder do posypania rogalików
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uważaj przy wyciąganiu rogalików z piekarnika- blacha oraz rogaliki są gorące!

Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Wsypać 530 g mąki pszennej, 80 g cukru, wbić 1 całe jajko, dodać 200 g gęstego jogurtu naturalnego oraz 200 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki.
  2. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wyrobić kruche ciasto. Opcja ugniatanie, 3 minuty, prędkość 2.
  3. Zdjąć pokrywę, przy pomocy łopatki zgarnąć wszystko ze ścianek naczynia miksującego.
    Ponownie założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką i dalej wyrabiać ciasto. Opcja ugniatanie, 2 minuty, prędkość 2.
  4. Zdjąć pokrywę. Na stolnicę podsypaną mąką wyłożyć kruche ciasto, krótko zagnieść dłonią.
  5. Ciasto owinąć w folię spożywczą, włożyć do zamrażalnika na 30 minut (lub do lodówki na 60 minut).
  6. Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować dość cienko na kształt koła. Przy pomocy radełka lub noża z koła wykroić 8 trójkątów.
  7. Na brzegu, wzdłuż krótszego boku trójkąta położyć odrobinę marmolady owocowej. Zawinąć trójkąt w rulonik, nadając mu kształt rogalika.
  8. Rogaliki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. Piekarnik nagrzać do 180°C, piec rogaliki około 15-17 minut (do zarumienienia).
  10. Upieczone i przestudzone rogaliki posypać z wierzchu cukrem pudrem.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy