Uważaj przy wyciąganiu rogalików z piekarnika- blacha oraz rogaliki są gorące!
Przygotowanie:
W naczyniu miksującym zamontować nóż. Wsypać 530 g mąki pszennej, 80 g cukru, wbić 1 całe jajko, dodać 200 g gęstego jogurtu naturalnego oraz 200 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki.
Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wyrobić kruche ciasto. Opcja ugniatanie, 3 minuty, prędkość 2.
Zdjąć pokrywę, przy pomocy łopatki zgarnąć wszystko ze ścianek naczynia miksującego. Ponownie założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką i dalej wyrabiać ciasto. Opcja ugniatanie, 2 minuty, prędkość 2.
Zdjąć pokrywę. Na stolnicę podsypaną mąką wyłożyć kruche ciasto, krótko zagnieść dłonią.
Ciasto owinąć w folię spożywczą, włożyć do zamrażalnika na 30 minut (lub do lodówki na 60 minut).
Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować dość cienko na kształt koła. Przy pomocy radełka lub noża z koła wykroić 8 trójkątów.
Na brzegu, wzdłuż krótszego boku trójkąta położyć odrobinę marmolady owocowej. Zawinąć trójkąt w rulonik, nadając mu kształt rogalika.
Rogaliki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180°C, piec rogaliki około 15-17 minut (do zarumienienia).
Upieczone i przestudzone rogaliki posypać z wierzchu cukrem pudrem.
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.