Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
około 50 sztuk ciastek
Czas gotowania:
10 minut
Czas pieczenia:
15 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 360 g mąki pszennej
  • 160 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru pudru
  • 300 g zimnego masła
  • 10 g przyprawy do piernika

 

Dodatkowe:
  • foremki do ciastek
  • folia spożywcza
  • papier do pieczenia
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga!!! Blacha po wyjęciu z piekarnika jest gorąca!!!

Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Dodać wszystkie składniki na ciastka: 360 g mąki pszennej, 160 g mąki ziemniaczanej, 100 g cukru pudru, 300 g zimnego masła pokrojonego na mniejsze kawałki i 10 g przyprawy do piernika.
  2. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Opcja ugniatanie, 4 minuty, prędkość 2.
  3. Zdjąć pokrywę, przy pomocy łopatki zgarnąć wszystko ze ścianek naczynia miksującego. Ponownie założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką i dalej wyrabiać ciasto. Opcja ugniatanie, 2 minuty, prędkość 2.
  4. Zdjąć pokrywę. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego, owinąć w folie spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 30 minut.
  5. Na stolnicy podsypanej niewielką ilością mąki pszennej rozwałkować schłodzone ciasto na grubość 4-5 mm. Przy pomocy wykrawaczek o dowolnych kształtach wycinać ciasteczka.
  6. Na blachę do pieczenia wyłożyć papier do pieczenia. Wycięte ciasteczka poukładać na blachę. Piekarnik nagrzać do 170°C, piec ciasteczka około 15 minut.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką