Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut
Liczba porcji:
12-15 kawałków
Czas pieczenia:
40 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 4 żółtka jaj
  • 160 g masła
  • 30 g cukru

Bezowa pianka:

  • 4 białka jaj
  • 130 g cukru

Dodatkowo:

  • 30 g płatków migdałów
  • 300 g marmolady owocowej
Dodatkowe:

kwadratowa blacha do pieczenia o boku długości 24 cm

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga, blacha z ciastem po wyjęciu z piekarnika jest gorąca!!!

Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować nóż, odważyć wszystkie składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej, 5 g proszku do pieczenia, 4 żółtka jaj, 160 g masła i 30 g cukru. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać wszystkie składniki. Czas 30 sekund, prędkość 3.
  2. Następnie wyrobić ciasto. Opcja ugniatanie, 2 minuty, prędkość 2.
  3. Zdjąć pokrywę. Kwadratową blachę o boku długości 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wylepić spód blachy, wstawić ją do lodówki na 30 minut.
  4. Piekarnik nagrzać do 180°C, piec kruche ciasto około 15 minut.
  5. W międzyczasie, kiedy piecze się spód, przygotować bezową piankę. W naczyniu miksującym zamontować motylek. Wlać białka z 4 jaj. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ubić białka na pianę. Czas 5 minut, prędkość 4.
  6. Następnie otworzyć zaślepkę, ustawić robota na mieszanie. Przez otwór stopniowo wsypywać 130 g cukru. Ubijać pianę z cukrem, aby ten się rozpuścił i nie był wyczuwalny w pianie. Czas 4 minuty, prędkość 4.
  7. Na podpieczony, gorący spód rozsmarować równomiernie 300 g marmolady owocowej. Na to wyłożyć całą pianę z białek, wyrównać wierzch.
  8. Na samym końcu na białkową pianę rozsypać 30 g płatków migdałów. Blachę z ciastem wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez kolejne 35 minut.
  9. Po wyjęciu z piekarnika ciasto jest już gotowe.
Udostępnij:
4 6 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek