Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut
Liczba porcji:
12-15 kawałków
Czas pieczenia:
40 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 4 żółtka jaj
  • 160 g masła
  • 30 g cukru

Bezowa pianka:

  • 4 białka jaj
  • 130 g cukru

Dodatkowo:

  • 30 g płatków migdałów
  • 300 g marmolady owocowej
Dodatkowe:

kwadratowa blacha do pieczenia o boku długości 24 cm

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga, blacha z ciastem po wyjęciu z piekarnika jest gorąca!!!

Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować nóż, odważyć wszystkie składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej, 5 g proszku do pieczenia, 4 żółtka jaj, 160 g masła i 30 g cukru. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać wszystkie składniki. Czas 30 sekund, prędkość 3.
  2. Następnie wyrobić ciasto. Opcja ugniatanie, 2 minuty, prędkość 2.
  3. Zdjąć pokrywę. Kwadratową blachę o boku długości 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wylepić spód blachy, wstawić ją do lodówki na 30 minut.
  4. Piekarnik nagrzać do 180°C, piec kruche ciasto około 15 minut.
  5. W międzyczasie, kiedy piecze się spód, przygotować bezową piankę. W naczyniu miksującym zamontować motylek. Wlać białka z 4 jaj. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ubić białka na pianę. Czas 5 minut, prędkość 4.
  6. Następnie otworzyć zaślepkę, ustawić robota na mieszanie. Przez otwór stopniowo wsypywać 130 g cukru. Ubijać pianę z cukrem, aby ten się rozpuścił i nie był wyczuwalny w pianie. Czas 4 minuty, prędkość 4.
  7. Na podpieczony, gorący spód rozsmarować równomiernie 300 g marmolady owocowej. Na to wyłożyć całą pianę z białek, wyrównać wierzch.
  8. Na samym końcu na białkową pianę rozsypać 30 g płatków migdałów. Blachę z ciastem wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez kolejne 35 minut.
  9. Po wyjęciu z piekarnika ciasto jest już gotowe.
Udostępnij:
4 6 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango