Uwaga, blacha z ciastem po wyjęciu z piekarnika jest gorąca!!!
Przygotowanie:
W naczyniu miksującym zamontować nóż, odważyć wszystkie składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej, 5 g proszku do pieczenia, 4 żółtka jaj, 160 g masła i 30 g cukru. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać wszystkie składniki. Czas 30 sekund, prędkość 3.
Następnie wyrobić ciasto. Opcja ugniatanie, 2 minuty, prędkość 2.
Zdjąć pokrywę. Kwadratową blachę o boku długości 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wylepić spód blachy, wstawić ją do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180°C, piec kruche ciasto około 15 minut.
W międzyczasie, kiedy piecze się spód, przygotować bezową piankę. W naczyniu miksującym zamontować motylek. Wlać białka z 4 jaj. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ubić białka na pianę. Czas 5 minut, prędkość 4.
Następnie otworzyć zaślepkę, ustawić robota na mieszanie. Przez otwór stopniowo wsypywać 130 g cukru. Ubijać pianę z cukrem, aby ten się rozpuścił i nie był wyczuwalny w pianie. Czas 4 minuty, prędkość 4.
Na podpieczony, gorący spód rozsmarować równomiernie 300 g marmolady owocowej. Na to wyłożyć całą pianę z białek, wyrównać wierzch.
Na samym końcu na białkową pianę rozsypać 30 g płatków migdałów. Blachę z ciastem wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez kolejne 35 minut.
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.