Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Krokieciki ziemniaczane z porem i boczkiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
4
Czas smażenia:
20 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 120 g boczku wędzonego bez skóry
  • 100 g tartego sera żółtego
  • 80 g pora – biała część
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 20 g oleju
  • 1 płaska łyżeczka drobnej soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • Bułka tarta do obtaczania krokietów
  • Olej do smażenia – ok 0,5 litra
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Wskazówki:

Krokieciki można podawać z sosem pomidorowym, pieczarkowym lub sosem tzatziki.

Przygotowanie:
  • Przygotować produkty: 120 g boczku wędzonego bez skóry pokroić w dość drobną kostkę. 80 g pora pokroić na mniejsze części, 2 ząbki czosnku obrać.
  • W dzbanku umieścić nóż, włożyć 2 ząbki czosnku i 80 g pora pokrojonego na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 8.
  • Otworzyć pokrywę dzbanka. Wyjąć nóż, włożyć mieszadło. Za pomocą łopatki zebrać por ze ścian naczynia. Dodać 20 g oleju oraz 120 g pokrojonego na małe kawałki boczku. Zamknąć pokrywę dzbanka z otwartą zaślepką, poddusić – temperatura 95˚C, czas 8 minut, prędkość 1.
  • Otworzyć pokrywę, wyjąć mieszadło. Za pomocą łopatki przełożyć zawartość na sitko/koszyczek, odsączyć nadmiar tłuszczu, lekko odcisnąć.
  • W dzbanku umieścić nóż, włożyć 500 g pokruszonych na kawałki ziemniaków, Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zmiksować – czas 10 sekund, prędkość 4.
  • Otworzyć pokrywę, do ziemniaków dodać osączony por z boczkiem, 100 g tartego sera żółtego, 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej, 120 g mąki pszennej, 1 płaską łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu i 1 płaską łyżkę majeranku. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować – czas 15 sekund, prędkość 4.
  • Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć masę do innego naczynia. Dłońmi zwilżonymi wodą formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na głębokim tłuszczu (zanurzone w oleju) na złoty kolor. Podawać gorące, jako przystawkę, samodzielne danie lub dodatek do dań.
Udostępnij:
4.7 3 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ewka

Pyszne krokieciki. Łatwe w wykonaniu. Duża porcją jednak szybko znikają z talerza 🙂

Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek