Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Krokieciki ziemniaczane z porem i boczkiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
4
Czas smażenia:
20 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 120 g boczku wędzonego bez skóry
  • 100 g tartego sera żółtego
  • 80 g pora – biała część
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 20 g oleju
  • 1 płaska łyżeczka drobnej soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • Bułka tarta do obtaczania krokietów
  • Olej do smażenia – ok 0,5 litra
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Wskazówki:

Krokieciki można podawać z sosem pomidorowym, pieczarkowym lub sosem tzatziki.

Przygotowanie:
  • Przygotować produkty: 120 g boczku wędzonego bez skóry pokroić w dość drobną kostkę. 80 g pora pokroić na mniejsze części, 2 ząbki czosnku obrać.
  • W dzbanku umieścić nóż, włożyć 2 ząbki czosnku i 80 g pora pokrojonego na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 8.
  • Otworzyć pokrywę dzbanka. Wyjąć nóż, włożyć mieszadło. Za pomocą łopatki zebrać por ze ścian naczynia. Dodać 20 g oleju oraz 120 g pokrojonego na małe kawałki boczku. Zamknąć pokrywę dzbanka z otwartą zaślepką, poddusić – temperatura 95˚C, czas 8 minut, prędkość 1.
  • Otworzyć pokrywę, wyjąć mieszadło. Za pomocą łopatki przełożyć zawartość na sitko/koszyczek, odsączyć nadmiar tłuszczu, lekko odcisnąć.
  • W dzbanku umieścić nóż, włożyć 500 g pokruszonych na kawałki ziemniaków, Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zmiksować – czas 10 sekund, prędkość 4.
  • Otworzyć pokrywę, do ziemniaków dodać osączony por z boczkiem, 100 g tartego sera żółtego, 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej, 120 g mąki pszennej, 1 płaską łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu i 1 płaską łyżkę majeranku. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować – czas 15 sekund, prędkość 4.
  • Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć masę do innego naczynia. Dłońmi zwilżonymi wodą formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na głębokim tłuszczu (zanurzone w oleju) na złoty kolor. Podawać gorące, jako przystawkę, samodzielne danie lub dodatek do dań.
Udostępnij:
4.7 3 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ewka

Pyszne krokieciki. Łatwe w wykonaniu. Duża porcją jednak szybko znikają z talerza 🙂

Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie