Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Krokieciki ziemniaczane z porem i boczkiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
4
Czas smażenia:
20 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 120 g boczku wędzonego bez skóry
  • 100 g tartego sera żółtego
  • 80 g pora – biała część
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 20 g oleju
  • 1 płaska łyżeczka drobnej soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • Bułka tarta do obtaczania krokietów
  • Olej do smażenia – ok 0,5 litra
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Wskazówki:

Krokieciki można podawać z sosem pomidorowym, pieczarkowym lub sosem tzatziki.

Przygotowanie:
  • Przygotować produkty: 120 g boczku wędzonego bez skóry pokroić w dość drobną kostkę. 80 g pora pokroić na mniejsze części, 2 ząbki czosnku obrać.
  • W dzbanku umieścić nóż, włożyć 2 ząbki czosnku i 80 g pora pokrojonego na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 8.
  • Otworzyć pokrywę dzbanka. Wyjąć nóż, włożyć mieszadło. Za pomocą łopatki zebrać por ze ścian naczynia. Dodać 20 g oleju oraz 120 g pokrojonego na małe kawałki boczku. Zamknąć pokrywę dzbanka z otwartą zaślepką, poddusić – temperatura 95˚C, czas 8 minut, prędkość 1.
  • Otworzyć pokrywę, wyjąć mieszadło. Za pomocą łopatki przełożyć zawartość na sitko/koszyczek, odsączyć nadmiar tłuszczu, lekko odcisnąć.
  • W dzbanku umieścić nóż, włożyć 500 g pokruszonych na kawałki ziemniaków, Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zmiksować – czas 10 sekund, prędkość 4.
  • Otworzyć pokrywę, do ziemniaków dodać osączony por z boczkiem, 100 g tartego sera żółtego, 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej, 120 g mąki pszennej, 1 płaską łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu i 1 płaską łyżkę majeranku. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować – czas 15 sekund, prędkość 4.
  • Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć masę do innego naczynia. Dłońmi zwilżonymi wodą formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na głębokim tłuszczu (zanurzone w oleju) na złoty kolor. Podawać gorące, jako przystawkę, samodzielne danie lub dodatek do dań.
Udostępnij:
4.7 3 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ewka

Pyszne krokieciki. Łatwe w wykonaniu. Duża porcją jednak szybko znikają z talerza 🙂

cooker

Przepis na urządzeniu iCoook MRK-38 ma dwa błędy:

  • po kroku 3 urządzenie nie ustawia temperatury na 95. Jest zero, ale pozostałe pokrętła są ok
  • w żadnym kroku nie jest użyte jajko (na stronie również widzę ten problem)
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Aromat waniliowy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek