Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Krewetki w sosie z białego wina

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
2
Czas gotowania:
11 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 300 g dużych krewetek, oczyszczonych, bez pancerza
  • 150 ml białego wina półwytrawnego
  • 60 g sera pleśniowego typu brie lub camembert
  • 50 g cebuli
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki (1 łyżka)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: 300 g krewetek, jeśli są mrożone – rozmrozić, oczyścić z pozostałości pancerza. 60 g cebuli i 2 ząbki czosnku obrać, cebulę przekroić na 2-3 części. 60 g sera pleśniowego obrać z białej skórki, pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć nóż, włożyć cebulę i czosnek. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Posiekać  – czas 5 sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, założyć mieszadło. Za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Dodać 20 g oliwy z oliwek, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Podsmażyć – temperatura 115˚C, czas 4 minuty, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, do cebuli z czosnkiem wlać 150 ml białego wina, włożyć krewetki. Dodać 0,5 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Gotować  – temperatura 100˚C, czas 6 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do krewetek dodać 60 g pokrojonego na kawałki sera pleśniowego. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, wymieszać  – temperatura 80˚C, czas 1 minuta, prędkość 2.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, wyporcjować krewetki na talerze. Podawać na gorąco posypane natką pietruszki,  jako przekąskę z pieczywem czosnkowym, grzankami lub jako sos do makaronu.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy