Przepis nadesłany przez: Joanna S
Dodaj do ulubionych
Favorite

Krewetki w sosie curry z mango

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
2
Czas smażenia:
15 minut
Składniki:

    • 450-500 g krewetek obranych i oczyszczonych

    • 2 ząbki czosnku

    • 1 cebula

    • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru

    • 1 łyżeczka kurkumy

    • 1 łyżeczka curry

    • 1 mango, obrane i pokrojone w kostkę

    • 200 ml mleka kokosowego

    • 1 łyżka oliwy z oliwek

    • Sól i pieprz do smaku

Dodatkowe:
  • Posiekana natka pietruszki (opcjonalnie, do dekoracji)
  • duża patelnia
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Patelnia MPC-24/10/01
Zobacz więcej
Wskazówki:

Krewetki można podać jako przystawkę (na listku sałaty) lub jako główne danie np. z ryżem lub chrupiącą bagietką.

Przygotowanie:
  1. Owoc mango umyj, obierz ze skórki, pokrój na kawałki.
  2. Krewetki umyj, oczyść ze skórki, lekko osusz ręcznikiem papierowym.
  3. Cebulę obierz, pokrój w cienkie pół-plastry.
  4. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek.
  5. Dodaj 1 cebulę oraz 2 ząbki czosnku, smaż na średnim ogniu przez około 3-4 minuty, aż cebula będzie miękka i lekko zeszklona.
  6. Dodaj po 1 łyżeczce imbiru, kurkumy i curry, mieszaj przez około 1 minutę, aż przyprawy uwolnią aromat.
  7. Dodaj ok. 450-500 g krewetek i smaż przez około 3-4 minuty, aż zmienią kolor na różowy i będą miękkie.
  8. Dodaj obrane i pokrojone w kawałki mango i 200 ml mleka kokosowego, wymieszaj i gotuj przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje i warzywa będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  9. Podawaj krewetki gorące, posypane natką pietruszki.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką