Przepis nadesłany przez: Aggmb
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kremowa zupa kurkowa

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
30 minut
Liczba porcji:
4
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 200 g kurek
  • 150 g ziemniaków (pokrojone w kostkę) lub więcej wg. uznania
  • 1 średnia cebula
  • 1 serek topiony śmietankowy
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1200 ml wody
  • 30 g masła
  • 2 kostki rosołowe
  • 15 g pieprzu mielonego
  • 10g soli
  • garść posiekanej natki pietruszki
Dodatkowe:

Opcjonalnie groszek ptysiowy

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. 200 g kurek umyć, oczyścić i wysuszyć ręcznikiem papierowym. 1 średnią cebulę pokroić na ćwiartki. W naczyniu umieścić nóż. Rozdrobnić obroty 6, czas 6 sekund.

2. Nóż wymienić na mieszadło. Do naczynia dodać 30 g masła. 100°, czas 5minut, obroty 1. Dusić z otwartą zaślepką.

3. Po upłynięciu czasu duszenia, dodać wodę, kostki rosołowe (opcjonalnie koncentrat drobiowy), ziemniaki, pieprz i sól. Gotować 100°, czas 20 minut, obroty 1.

4. Dodać 200 ml śmietany 30% i natkę pietruszki, a następnie wymieszać 30 sekund, obroty 2. Doprawić do smaku. Zupę krem można podawać z groszkiem ptysiowym.

Udostępnij:
4.3 9 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Krzychu

Witam.

Ogólnie zupa CUDO !. Niemniej jednak, nieśmiało 🙂 chciałem zaproponować, by nie dodawać całych 15g pieprzu. Przy degustacji musiałem trzymać oczy palcami, by nie wyskoczyły 🙂 .Być może po prostu wkradł się błąd w postaci braku przecinka, mianowicie, zamiast 15 g powinno być chyba 1,5 g . Ale nie dałem za wygraną :). Zupa zjedzona w całości.
I jeszcze jedno… W przygotowaniu brak wzmianki o serku topionym.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Poprawimy przepis 🙂

cherry.blossom

Nie przeczytałam wcześniej komentarzy i u mnie również wyszła zbyt ostra (na szczęście dodałam tylko 5g zamiast 15g pieprzu, bo coś podejrzane wydały mi się te proporcje :)). Soli również dodałam mniej, a serek wrzuciłam po gotowaniu zupy i nastawiłam jeszcze gotowanie na dodatkowe 5 minut. Mimo to zupa smaczna i po poprawkach w przepisie będzie godna polecenia 🙂

Zobacz również
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Aromat waniliowy
Gorący napój dyniowy z przyprawami
Karmelowe Latte z Cynamonem
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek