Przygotowanie:
- 200 g kurek umyć, oczyścić i wysuszyć ręcznikiem papierowym. 1 średnią cebulę pokroić na ćwiartki. W naczyniu umieścić nóż. Rozdrobnić obroty 6, czas 6 sekund.
2. Nóż wymienić na mieszadło. Do naczynia dodać 30 g masła. 100°, czas 5minut, obroty 1. Dusić z otwartą zaślepką.
3. Po upłynięciu czasu duszenia, dodać wodę, kostki rosołowe (opcjonalnie koncentrat drobiowy), ziemniaki, pieprz i sól. Gotować 100°, czas 20 minut, obroty 1.
4. Dodać 200 ml śmietany 30% i natkę pietruszki, a następnie wymieszać 30 sekund, obroty 2. Doprawić do smaku. Zupę krem można podawać z groszkiem ptysiowym.
Witam.
Ogólnie zupa CUDO !. Niemniej jednak, nieśmiało 🙂 chciałem zaproponować, by nie dodawać całych 15g pieprzu. Przy degustacji musiałem trzymać oczy palcami, by nie wyskoczyły 🙂 .Być może po prostu wkradł się błąd w postaci braku przecinka, mianowicie, zamiast 15 g powinno być chyba 1,5 g . Ale nie dałem za wygraną :). Zupa zjedzona w całości.
I jeszcze jedno… W przygotowaniu brak wzmianki o serku topionym.
Dziękujemy za komentarz. Poprawimy przepis 🙂
Nie przeczytałam wcześniej komentarzy i u mnie również wyszła zbyt ostra (na szczęście dodałam tylko 5g zamiast 15g pieprzu, bo coś podejrzane wydały mi się te proporcje :)). Soli również dodałam mniej, a serek wrzuciłam po gotowaniu zupy i nastawiłam jeszcze gotowanie na dodatkowe 5 minut. Mimo to zupa smaczna i po poprawkach w przepisie będzie godna polecenia 🙂