Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kremowa kawa mrożona z lodami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
2
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:
  • 200 ml mocnego, zimnego naparu z kawy (z 4 czubatych łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
  • 150 g śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 120 g kostek lodu
  • 150 – 200 g lodów waniliowych
  • 2 łyżeczki tartej czekolady do dekoracji
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego nr 1 założyć motylek. Wlać 150 g mocno schłodzonej śmietanki 36%, wsypać 2 łyżki cukru pudru.

Krok 2 – Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, ubić śmietankę – czas 1minuta prędkość 4. Uwaga! Czas ubijania śmietanki może być różny w zależności od producenta/rodzaju śmietanki i od jej temperatury. Należy obserwować stopień ubicia śmietany podczas procesu.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, wyjąć motylek. Dzbanek ze śmietanką odstawić. 2-3 łyżki ubitej śmietanki odłożyć do dekoracji.

Krok 4 – W naczyniu miksującym założyć nóż, wlać 200 ml mocnego naparu z kawy, włożyć 120 g kostek lodu. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Zmiksować – czas 15 sekund, prędkość 10.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, Kawę wlać do ubitej śmietanki. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 3.

Krok 6 – Do wysokich szklanek włożyć po 2 kulki lodów waniliowych, zalać przygotowaną kawą, udekorować ubitą śmietanką. Podawać od razu po przygotowaniu, ze słomką do wypicia kawy i łyżeczką do lodów.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką