Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kremowa kawa mrożona z lodami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
2
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:
  • 200 ml mocnego, zimnego naparu z kawy (z 4 czubatych łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
  • 150 g śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 120 g kostek lodu
  • 150 – 200 g lodów waniliowych
  • 2 łyżeczki tartej czekolady do dekoracji
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego nr 1 założyć motylek. Wlać 150 g mocno schłodzonej śmietanki 36%, wsypać 2 łyżki cukru pudru.

Krok 2 – Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, ubić śmietankę – czas 1minuta prędkość 4. Uwaga! Czas ubijania śmietanki może być różny w zależności od producenta/rodzaju śmietanki i od jej temperatury. Należy obserwować stopień ubicia śmietany podczas procesu.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, wyjąć motylek. Dzbanek ze śmietanką odstawić. 2-3 łyżki ubitej śmietanki odłożyć do dekoracji.

Krok 4 – W naczyniu miksującym założyć nóż, wlać 200 ml mocnego naparu z kawy, włożyć 120 g kostek lodu. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Zmiksować – czas 15 sekund, prędkość 10.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, Kawę wlać do ubitej śmietanki. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 3.

Krok 6 – Do wysokich szklanek włożyć po 2 kulki lodów waniliowych, zalać przygotowaną kawą, udekorować ubitą śmietanką. Podawać od razu po przygotowaniu, ze słomką do wypicia kawy i łyżeczką do lodów.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy
Ciasto Murzynek