Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Krem z kiszonej kapusty z kruszonką z boczku

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 15 min
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
do 30 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 200 g ziemniaków
  • 100 g marchwi
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka drobnej soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • Kilka nasion kminku (opcjonalnie)
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • 1,2 litra wywaru na żeberkach lub mięsnego
  • 4 plastry (ok. 70g) boczku wędzonego
  • 25 g bułki tartej ( 1 czubata łyżka)
  • 20 g miękkiego masła
  • Natka pietruszki do dekoracji
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zupę można posypać  również prażonymi pestkami słonecznika, posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować  warzywa: ziemniaki umyć i obrać, pokroić je w kawałki lub plastry. Marchew obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać.

Krok 2 – Kapustę kiszoną spróbować – jeśli jest bardzo kwaśna, wypłukać ją w zimnej wodzie, odcisnąć dłońmi.

Krok 3 – Boczek w plastrach usmażyć na suchej patelni aż się zrumieni i będzie chrupiący (ok. 2 min z każdej strony).

Krok 4 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć usmażony boczek, dodać bułkę tartą i masło. Zamknąć  pokrywę dzbanka, zmiksować – czas 15 sekund, obroty 8.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zgarnąć kruszonkę ze ścian naczynia. Zamknąć pokrywę, miksować ponownie – czas 15 s, prędkość 8.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki  wyjąć kruszonkę do innego naczynia.

Krok 7 – Do naczynia miksującego włożyć kapustę, wlać 400ml wywaru. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, zmiksować kapustę – czas 20 sekund, prędkość 8.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, do kapusty dodać pokrojone warzywa, czosnek, pozostały wywar i przyprawy. Zamknąć pokrywę, gotować zupę  – temperatura 105˚C, czas 25min, prędkość 1

Krok 9 – Po ugotowaniu zmiksować zupę – czas 1 min, obroty 8.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić zupę.

Krok 11 – Zupę podawać w bulionówkach posypaną kruszonką z boczku i posiekaną natką pietruszki.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy