Krok 1 – Przygotować warzywa: ziemniaki umyć i obrać, pokroić je w kawałki lub plastry. Marchew obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać.
Krok 2 – Kapustę kiszoną spróbować – jeśli jest bardzo kwaśna, wypłukać ją w zimnej wodzie, odcisnąć dłońmi.
Krok 3 – Boczek w plastrach usmażyć na suchej patelni aż się zrumieni i będzie chrupiący (ok. 2 min z każdej strony).
Krok 4 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć usmażony boczek, dodać bułkę tartą i masło. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować – czas 15 sekund, obroty 8.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zgarnąć kruszonkę ze ścian naczynia. Zamknąć pokrywę, miksować ponownie – czas 15 s, prędkość 8.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki wyjąć kruszonkę do innego naczynia.
Krok 7 – Do naczynia miksującego włożyć kapustę, wlać 400ml wywaru. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, zmiksować kapustę – czas 20 sekund, prędkość 8.
Krok 8 – Otworzyć pokrywę, do kapusty dodać pokrojone warzywa, czosnek, pozostały wywar i przyprawy. Zamknąć pokrywę, gotować zupę – temperatura 105˚C, czas 25min, prędkość 1
Krok 9 – Po ugotowaniu zmiksować zupę – czas 1 min, obroty 8.
Krok 10 – Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić zupę.
Krok 11 – Zupę podawać w bulionówkach posypaną kruszonką z boczku i posiekaną natką pietruszki.