Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Krem z kiszonej kapusty z kruszonką z boczku

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 15 min
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
do 30 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 200 g ziemniaków
  • 100 g marchwi
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka drobnej soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • Kilka nasion kminku (opcjonalnie)
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • 1,2 litra wywaru na żeberkach lub mięsnego
  • 4 plastry (ok. 70g) boczku wędzonego
  • 25 g bułki tartej ( 1 czubata łyżka)
  • 20 g miękkiego masła
  • Natka pietruszki do dekoracji
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zupę można posypać  również prażonymi pestkami słonecznika, posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować  warzywa: ziemniaki umyć i obrać, pokroić je w kawałki lub plastry. Marchew obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać.

Krok 2 – Kapustę kiszoną spróbować – jeśli jest bardzo kwaśna, wypłukać ją w zimnej wodzie, odcisnąć dłońmi.

Krok 3 – Boczek w plastrach usmażyć na suchej patelni aż się zrumieni i będzie chrupiący (ok. 2 min z każdej strony).

Krok 4 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć usmażony boczek, dodać bułkę tartą i masło. Zamknąć  pokrywę dzbanka, zmiksować – czas 15 sekund, obroty 8.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zgarnąć kruszonkę ze ścian naczynia. Zamknąć pokrywę, miksować ponownie – czas 15 s, prędkość 8.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki  wyjąć kruszonkę do innego naczynia.

Krok 7 – Do naczynia miksującego włożyć kapustę, wlać 400ml wywaru. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, zmiksować kapustę – czas 20 sekund, prędkość 8.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, do kapusty dodać pokrojone warzywa, czosnek, pozostały wywar i przyprawy. Zamknąć pokrywę, gotować zupę  – temperatura 105˚C, czas 25min, prędkość 1

Krok 9 – Po ugotowaniu zmiksować zupę – czas 1 min, obroty 8.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić zupę.

Krok 11 – Zupę podawać w bulionówkach posypaną kruszonką z boczku i posiekaną natką pietruszki.

Udostępnij:
1 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Aromat waniliowy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek