Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Krem z buraków z jabłkiem i chrzanem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
8
Czas gotowania:
20 min
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
Składniki:
  • 800 g ugotowanych lub upieczonych buraków
  • 250 g jabłka (1 duże)
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 800 ml wywaru warzywnego
  • 100 g śmietanki 30%
  • pestki dyni i słonecznika do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Blender ręczny – zestaw MBL-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zupę można posypać również posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem. Potrawa może być serwowana na zimno i na ciepło.

Przygotowanie:

Krok 1 – Buraki i jabłko obrać, podzielić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać.

Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę stroną do ścierania. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy. Zetrzeć buraki i jabłko  – wkładać kawałki buraków i jabłka do otworu pokrywy tarczy, w miarę potrzeby użyć popychacza. Czas 35 sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę tarczy, usunąć  tarczę i trzpień, przełożyć warzywa do innego naczynia. W dzbanku umieścić nóż, włożyć buraki i jabłko, dodać czosnek, sól, cukier i pieprz. Wlać wywar z warzyw. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować zupę  –  temperatura 100˚C, czas 20min, prędkość 1.

Krok 4 – Przez otwór w pokrywie dodać chrzan i ocet. Zamknąć zaślepkę i zmiksować zupę – czas 1min, obroty 8.

Krok 5 – Otworzyć  pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić zupę.

Krok 6 – Zupę podawać w bulionówkach, z dodatkiem śmietanki, posypaną pestkami słonecznika i dyni.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy