Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Krem czekoladowy do ciast i tortów

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 minut
Liczba porcji:
kremu wystarczy do 2 przełożeń biszkoptu o średnicy 18 cm
Czas gotowania:
4 minuty+ czas chłodzenia kremu
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:
  • 300 g śmietany kremówki 36%
  • 250 g mlecznej czekolady
  • 120 g serka mascarpone
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

1. Masę ze śmietany i czekolady mlecznej najlepiej przygotować dzień wcześniej i dobrze
schłodzić ją przez noc w lodówce.
2. Kolejnego dnia podczas ubijania masy z serkiem mascarpone trzeba obserwować krem, czas
ubijania zależny jest od producenta śmietany. W razie potrzeby należy zwiększyć lub zmniejszyć
czas ubijania o kilka sekund.

Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Włożyć do naczynia 250 g połamanej na kostki mlecznej czekolady. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Czekoladę posiekać. Czas 10 sekund, prędkość 6.
  2. Zdjąć pokrywę. Wyjąć nóż, zamontować mieszadło. Wlać 300 g śmietany kremówki 36%,
    łopatką zgarnąć czekoladę ze ścianek naczynia. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką.
    Podgrzać śmietanę, żeby czekolada się rozpuściła. Temperatura 90°C, czas 3 minuty, prędkość2.
  3. Zdjąć pokrywę, masę czekoladową przelać do miseczki. Na wierzch miseczki założyć folię
    spożywczą tak, aby folia przylegała do masy czekoladowej. W ten sposób nie powstanie tzw
    „kożuch”.
  4. Miseczkę z masą czekoladową wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą
    noc żeby masa dobrze się schłodziła.
  5. W naczyniu miksującym zamontować motylek. Przełożyć do naczynia schłodzoną masę
    czekoladową i 120 g serka mascarpone. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ubić krem. Czas
    45 sekund, prędkość 4.
  6. Krem jest gotowy do użycia.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy