Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kotlety jajeczne z kalafiorem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
25 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • tarcza
  • koszyczek
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 100 g kalafiora
  • 1 surowe jajko
  • 3 łyżki bułki tartej + 4 łyżki bułki tartej do panierki
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • olej do smażenia kotletów
  • 1300 g wody
Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego zamontować koszyczek, włożyć do niego 6 jajek. Wlać 1300 g wody. Założyć naczynie do gotowania na parze, a do niego włożyć 100 g kalafiora pokrojonego na mniejsze różyczki, ugotować jajka na twardo. Temperatura 90°C, czas 18 minut, prędkość 1.
  2. Zdjąć naczynie do gotowania na parze, miarką wyjąć koszyczek. Jajka wystudzić, następnie obrać ze skorupek. Kalafior wystudzić. Naczynie miksujące opłukać, osuszyć, ponownie zamontować.
  3. W naczyniu miksującym zamontować trzpień, założyć tarczę do ścierania na wiórki. Zamknąć pokrywę z popychaczem. Zetrzeć 6 ugotowanych na twardo jajek. Na końcu też zetrzeć ugotowany kalafior. Czas 35 sekund, prędkość 4. Zdjąć pokrywę. Starte jajka i kalafior wyjąć do miski.
  4. Do miski z utartymi jajkami i kalafiorem wbić 1 surowe jajko, wsypać 3 łyżki bułki tartej, pół łyżeczki soli, oraz pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu. Przy pomocy łyżki wymieszać masę.
  5. Na patelni rozgrzać olej. Dłonią nabierać niewielką porcję masy jajecznej, formować kotleciki.
  6. Obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Udostępnij:
3.8 6 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy