Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kotlety jajeczne z kalafiorem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
25 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • tarcza
  • koszyczek
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 100 g kalafiora
  • 1 surowe jajko
  • 3 łyżki bułki tartej + 4 łyżki bułki tartej do panierki
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • olej do smażenia kotletów
  • 1300 g wody
Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego zamontować koszyczek, włożyć do niego 6 jajek. Wlać 1300 g wody. Założyć naczynie do gotowania na parze, a do niego włożyć 100 g kalafiora pokrojonego na mniejsze różyczki, ugotować jajka na twardo. Temperatura 90°C, czas 18 minut, prędkość 1.
  2. Zdjąć naczynie do gotowania na parze, miarką wyjąć koszyczek. Jajka wystudzić, następnie obrać ze skorupek. Kalafior wystudzić. Naczynie miksujące opłukać, osuszyć, ponownie zamontować.
  3. W naczyniu miksującym zamontować trzpień, założyć tarczę do ścierania na wiórki. Zamknąć pokrywę z popychaczem. Zetrzeć 6 ugotowanych na twardo jajek. Na końcu też zetrzeć ugotowany kalafior. Czas 35 sekund, prędkość 4. Zdjąć pokrywę. Starte jajka i kalafior wyjąć do miski.
  4. Do miski z utartymi jajkami i kalafiorem wbić 1 surowe jajko, wsypać 3 łyżki bułki tartej, pół łyżeczki soli, oraz pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu. Przy pomocy łyżki wymieszać masę.
  5. Na patelni rozgrzać olej. Dłonią nabierać niewielką porcję masy jajecznej, formować kotleciki.
  6. Obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Udostępnij:
3.5 8 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką