Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
30 minut
Liczba porcji:
około 25 ciastek
Czas pieczenia:
13 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Kruche ciasto:

  • 400 g mąki pszennej+ odrobina do podsypania ciasta
  • 220 g masła
  • 90 g cukru pudru+ odrobina do posypania ciastek po upieczeniu
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 10 g przyprawy korzennej do piernika
  • 1 żółtko

 

 

Dodatkowe:
  • około 60 g masy kajmakowej z puszki
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga!!! Blacha z ciastkami wyjęta z piekarnika jest gorąca!!!

Przygotowanie:

1. W naczyniu miksującym zamontować nóż, odważyć wszystkie składniki na kruche ciasto, czyli: 400 g mąki pszennej, 220 g masła, 90 g cukru pudru, 5 g proszku do pieczenia, 10 g przyprawy korzennej do piernika i 1 żółtko. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać wszystko razem. Czas 45 sekund, prędkość 4.

2. Teraz trzeba dobrze zagnieść ciasto. Opcja ugniatanie, czas 3 minuty, prędkość 2.

3. Zdjąć pokrywę. Ciasto przełożyć na stolnicę, owinąć w folię spożywczą i na około 20 minut włożyć do zamrażalnika.

  1. W naczyniu miksującym zamontować nóż, odważyć wszystkie składniki na kruche ciasto, czyli: 400 g mąki pszennej, 220 g masła, 90 g cukru pudru, 5 g proszku do pieczenia, 10 g przyprawy korzennej do piernika i 1 żółtko. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać wszystko razem. Czas 45 sekund, prędkość 4.
  2. Teraz trzeba dobrze zagnieść ciasto. Opcja ugniatanie, czas 3 minuty, prędkość 2.
  3. Zdjąć pokrywę. Ciasto przełożyć na stolnicę, owinąć w folię spożywczą i na około 20 minut włożyć do zamrażalnika.
  4. Schłodzone ciasto podzielić na 2 kawałki. Każdy rozwałkować na grubość około 4-5 mm.
  5. Przy pomocy okrągłej wykrawaczki do ciastek o średnicy nie większej niż 6 cm wycinać ciastka. W połowie wyciętych ciastek na środku wyciąć mniejsze kółko tak, żeby było miejsce na kajmak. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piekarnik nagrzać do 170°C, piec ciastka około 13 minut.
  7. Na całe ciastka posmarować odrobinę kajmaku, na to położyć ciastko z wyciętym środkiem. Wierzch ciastek posypać cukrem pudrem.
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Udostępnij:
4 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa wege
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką