Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
30 minut
Liczba porcji:
około 25 ciastek
Czas pieczenia:
13 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:

Kruche ciasto:

  • 400 g mąki pszennej+ odrobina do podsypania ciasta
  • 220 g masła
  • 90 g cukru pudru+ odrobina do posypania ciastek po upieczeniu
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 10 g przyprawy korzennej do piernika
  • 1 żółtko

 

 

Dodatkowe:
  • około 60 g masy kajmakowej z puszki
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga!!! Blacha z ciastkami wyjęta z piekarnika jest gorąca!!!

Przygotowanie:

1. W naczyniu miksującym zamontować nóż, odważyć wszystkie składniki na kruche ciasto, czyli: 400 g mąki pszennej, 220 g masła, 90 g cukru pudru, 5 g proszku do pieczenia, 10 g przyprawy korzennej do piernika i 1 żółtko. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać wszystko razem. Czas 45 sekund, prędkość 4.

2. Teraz trzeba dobrze zagnieść ciasto. Opcja ugniatanie, czas 3 minuty, prędkość 2.

3. Zdjąć pokrywę. Ciasto przełożyć na stolnicę, owinąć w folię spożywczą i na około 20 minut włożyć do zamrażalnika.

  1. W naczyniu miksującym zamontować nóż, odważyć wszystkie składniki na kruche ciasto, czyli: 400 g mąki pszennej, 220 g masła, 90 g cukru pudru, 5 g proszku do pieczenia, 10 g przyprawy korzennej do piernika i 1 żółtko. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać wszystko razem. Czas 45 sekund, prędkość 4.
  2. Teraz trzeba dobrze zagnieść ciasto. Opcja ugniatanie, czas 3 minuty, prędkość 2.
  3. Zdjąć pokrywę. Ciasto przełożyć na stolnicę, owinąć w folię spożywczą i na około 20 minut włożyć do zamrażalnika.
  4. Schłodzone ciasto podzielić na 2 kawałki. Każdy rozwałkować na grubość około 4-5 mm.
  5. Przy pomocy okrągłej wykrawaczki do ciastek o średnicy nie większej niż 6 cm wycinać ciastka. W połowie wyciętych ciastek na środku wyciąć mniejsze kółko tak, żeby było miejsce na kajmak. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piekarnik nagrzać do 170°C, piec ciastka około 13 minut.
  7. Na całe ciastka posmarować odrobinę kajmaku, na to położyć ciastko z wyciętym środkiem. Wierzch ciastek posypać cukrem pudrem.
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy