Przygotowanie:
1. W naczyniu miksującym zamontować nóż, odważyć wszystkie składniki na kruche ciasto, czyli: 400 g mąki pszennej, 220 g masła, 90 g cukru pudru, 5 g proszku do pieczenia, 10 g przyprawy korzennej do piernika i 1 żółtko. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać wszystko razem. Czas 45 sekund, prędkość 4.
2. Teraz trzeba dobrze zagnieść ciasto. Opcja ugniatanie, czas 3 minuty, prędkość 2.
3. Zdjąć pokrywę. Ciasto przełożyć na stolnicę, owinąć w folię spożywczą i na około 20 minut włożyć do zamrażalnika.
- W naczyniu miksującym zamontować nóż, odważyć wszystkie składniki na kruche ciasto, czyli: 400 g mąki pszennej, 220 g masła, 90 g cukru pudru, 5 g proszku do pieczenia, 10 g przyprawy korzennej do piernika i 1 żółtko. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać wszystko razem. Czas 45 sekund, prędkość 4.
- Teraz trzeba dobrze zagnieść ciasto. Opcja ugniatanie, czas 3 minuty, prędkość 2.
- Zdjąć pokrywę. Ciasto przełożyć na stolnicę, owinąć w folię spożywczą i na około 20 minut włożyć do zamrażalnika.
- Schłodzone ciasto podzielić na 2 kawałki. Każdy rozwałkować na grubość około 4-5 mm.
- Przy pomocy okrągłej wykrawaczki do ciastek o średnicy nie większej niż 6 cm wycinać ciastka. W połowie wyciętych ciastek na środku wyciąć mniejsze kółko tak, żeby było miejsce na kajmak. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do 170°C, piec ciastka około 13 minut.
- Na całe ciastka posmarować odrobinę kajmaku, na to położyć ciastko z wyciętym środkiem. Wierzch ciastek posypać cukrem pudrem.
Jedno żółtko to mało. Dodałam 3 i jeszcze trochę śmietany i dopiero można było zrobić ciasteczka. No i są pyszne