Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
30 minut
Liczba porcji:
około 25 ciastek
Czas pieczenia:
13 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Kruche ciasto:

  • 400 g mąki pszennej+ odrobina do podsypania ciasta
  • 220 g masła
  • 90 g cukru pudru+ odrobina do posypania ciastek po upieczeniu
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 10 g przyprawy korzennej do piernika
  • 1 żółtko

 

 

Dodatkowe:
  • około 60 g masy kajmakowej z puszki
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga!!! Blacha z ciastkami wyjęta z piekarnika jest gorąca!!!

Przygotowanie:

1. W naczyniu miksującym zamontować nóż, odważyć wszystkie składniki na kruche ciasto, czyli: 400 g mąki pszennej, 220 g masła, 90 g cukru pudru, 5 g proszku do pieczenia, 10 g przyprawy korzennej do piernika i 1 żółtko. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać wszystko razem. Czas 45 sekund, prędkość 4.

2. Teraz trzeba dobrze zagnieść ciasto. Opcja ugniatanie, czas 3 minuty, prędkość 2.

3. Zdjąć pokrywę. Ciasto przełożyć na stolnicę, owinąć w folię spożywczą i na około 20 minut włożyć do zamrażalnika.

  1. W naczyniu miksującym zamontować nóż, odważyć wszystkie składniki na kruche ciasto, czyli: 400 g mąki pszennej, 220 g masła, 90 g cukru pudru, 5 g proszku do pieczenia, 10 g przyprawy korzennej do piernika i 1 żółtko. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać wszystko razem. Czas 45 sekund, prędkość 4.
  2. Teraz trzeba dobrze zagnieść ciasto. Opcja ugniatanie, czas 3 minuty, prędkość 2.
  3. Zdjąć pokrywę. Ciasto przełożyć na stolnicę, owinąć w folię spożywczą i na około 20 minut włożyć do zamrażalnika.
  4. Schłodzone ciasto podzielić na 2 kawałki. Każdy rozwałkować na grubość około 4-5 mm.
  5. Przy pomocy okrągłej wykrawaczki do ciastek o średnicy nie większej niż 6 cm wycinać ciastka. W połowie wyciętych ciastek na środku wyciąć mniejsze kółko tak, żeby było miejsce na kajmak. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piekarnik nagrzać do 170°C, piec ciastka około 13 minut.
  7. Na całe ciastka posmarować odrobinę kajmaku, na to położyć ciastko z wyciętym środkiem. Wierzch ciastek posypać cukrem pudrem.
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Udostępnij:
4.5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Helena26

Jedno żółtko to mało. Dodałam 3 i jeszcze trochę śmietany i dopiero można było zrobić ciasteczka. No i są pyszne

Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Aromat waniliowy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek