Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kołacz wielkanocny z serem

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
5 min + wyrastanie ciasta ok 1godzina, 45 minut
Liczba porcji:
8-10
Czas pieczenia:
35 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Ciasto

  • 400 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • Szczypta soli

Farsz serowy

  • 250 g sera białego półtłustego
  • 20 g cukru pudru ( 2 łyżki) przesianego
  • 30 g mąki ziemniaczanej ( 2 łyżki)
  • 1 czubata łyżka cukru waniliowego
  • 50 g śmietanki 18%
  • 2 żółtka

Dodatkowo:

  • 1 jajko do smarowania ciasta
  • Płatki migdałowe lub gruby cukier i cynamon do posypania

Potrzebna będzie duża prostokątna blacha do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia lub okrągła tortownica o średnicy co najmniej 26 cm.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować masę serową: Do naczynia miksującego założyć nóż, włożyć 250 g pokruszonego sera białego półtłustego. Wsypać 2 łyżki przesianego cukru pudru, 1 czubatą łyżkę cukru waniliowego, 2 łyżki maki ziemniaczanej (30g). Dodać 50 g śmietanki 18% oraz 2 żółtka. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zmiksować masę – czas 8 sekund, prędkość 4.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć masę serową do innego naczynia. Dzbanek i nóż umyć.

Krok 3 – Do naczynia miksującego założyć nóż, wlać 200 g mleka, dodać 20 g pokruszonych drożdży. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 4.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do mleka z drożdżami dodać 400 g mąki pszennej, 50 g cukru, 1 jajko, 50 g miękkiego masła pokrojonego na kawałki, szczyptę soli. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4.

Krok 5 – Wyrabiać ponownie – program wyrabianie ciasta 2 minuty, obroty 1.

Krok 6 – Ciasto pozostawić do wyrastania w naczyniu na 30 minut.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, włożyć na stolnicę, dłońmi uformować prostokąt. Ciasto rozwałkować na prostokąt ok 1cm grubości, długość dłuższego boku ok 50cm, krótszego ok 20cm. Ciasto przekroić wzdłuż na pół, na dwa, długie prostokąty. Na każdy uformowany prostokąt ciasta wyłożyć połowę masy serowej, formując wałek. Każdy kawałek ciasta zawinąć w rulon, następnie zlepić dwa wałki na jednym z końców. Wałki ciasta delikatnie zapleść jak sznurek, zlepić końce formując koło. Delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrastania na ok 30 minut.

Krok 8 – Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi lub cukrem wymieszanym z cynamonem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, piec ok 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160˚C. Piec dalej ok 35-40 min, aż skórka będzie rumiana.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy