Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kołacz wielkanocny z serem

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
5 min + wyrastanie ciasta ok 1godzina, 45 minut
Liczba porcji:
8-10
Czas pieczenia:
35 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Ciasto

  • 400 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • Szczypta soli

Farsz serowy

  • 250 g sera białego półtłustego
  • 20 g cukru pudru ( 2 łyżki) przesianego
  • 30 g mąki ziemniaczanej ( 2 łyżki)
  • 1 czubata łyżka cukru waniliowego
  • 50 g śmietanki 18%
  • 2 żółtka

Dodatkowo:

  • 1 jajko do smarowania ciasta
  • Płatki migdałowe lub gruby cukier i cynamon do posypania

Potrzebna będzie duża prostokątna blacha do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia lub okrągła tortownica o średnicy co najmniej 26 cm.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować masę serową: Do naczynia miksującego założyć nóż, włożyć 250 g pokruszonego sera białego półtłustego. Wsypać 2 łyżki przesianego cukru pudru, 1 czubatą łyżkę cukru waniliowego, 2 łyżki maki ziemniaczanej (30g). Dodać 50 g śmietanki 18% oraz 2 żółtka. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zmiksować masę – czas 8 sekund, prędkość 4.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć masę serową do innego naczynia. Dzbanek i nóż umyć.

Krok 3 – Do naczynia miksującego założyć nóż, wlać 200 g mleka, dodać 20 g pokruszonych drożdży. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 4.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do mleka z drożdżami dodać 400 g mąki pszennej, 50 g cukru, 1 jajko, 50 g miękkiego masła pokrojonego na kawałki, szczyptę soli. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4.

Krok 5 – Wyrabiać ponownie – program wyrabianie ciasta 2 minuty, obroty 1.

Krok 6 – Ciasto pozostawić do wyrastania w naczyniu na 30 minut.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, włożyć na stolnicę, dłońmi uformować prostokąt. Ciasto rozwałkować na prostokąt ok 1cm grubości, długość dłuższego boku ok 50 cm, krótszego ok 20 cm. Ciasto przekroić wzdłuż na pół, na dwa, długie prostokąty. Na każdy uformowany prostokąt ciasta wyłożyć połowę masy serowej, formując wałek. Każdy kawałek ciasta zawinąć w rulon, następnie zlepić dwa wałki na jednym z końców. Wałki ciasta delikatnie zapleść jak sznurek, zlepić końce formując koło. Delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrastania na ok 30 minut.

Krok 8 – Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi lub cukrem wymieszanym z cynamonem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, piec ok 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160˚C. Piec dalej ok 35-40 min, aż skórka będzie rumiana.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek