Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Koktajl z krewetek

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
4
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 120 g krewetek koktajlowych (drobnych) z zalewy lub mrożonych (ok. 200 g)
  • 100 g brzoskwini z puszki osączonej z zalewy
  • 0,5 małej cebuli (40 g)
  • 60 g ogórków konserwowych
  • 40 g łodygi selera naciowego oczyszczonej z włókien
  • 80 g gęstego majonezu
  • 60 g pikantnego ketchupu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
  • 50 g sałaty lodowej
  • 4 cząstki cytryny do dekoracji
Dodatkowe:

Potrzebne będą 4 kieliszki do wina lub szklane pucharki.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować pucharki: sałatę drobno pokroić, ułożyć na dnie 4 kieliszków do wina lub niedużych szklanych pucharków.

Krok 2 – Krewetki osączyć z zalewy (krewetki mrożone rozmrozić, sparzyć wrzątkiem).

Krok 3 – Cebulę obrać. 100 g brzoskwini z puszki, 60 g ogórków konserwowych, 40 g selera naciowego oczyszczonego z włókien pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 4 – W naczyniu miksującym założyć nóż, włożyć pokrojone brzoskwinie, cebulę, ogórki i selera. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Posiekać  – czas 7 sekund, prędkość 6.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać masę ze ścian naczynia. Dodać 120 g krewetek, 80 g gęstego majonezu, 60 g pikantnego ketchupu, 0,5 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Wymieszać – czas 20 sekund, obroty 3, wsteczne.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, wyporcjować sos do przygotowanych kieliszków z sałatą. Kieliszki/pucharki udekorować sałatą i cząstkami cytryny. Koktajl podawać schłodzony

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy