Przygotowanie:
Krok 1 – Przygotować pucharki: sałatę drobno pokroić, ułożyć na dnie 4 kieliszków do wina lub niedużych szklanych pucharków.
Krok 2 – Krewetki osączyć z zalewy (krewetki mrożone rozmrozić, sparzyć wrzątkiem).
Krok 3 – Cebulę obrać. 100 g brzoskwini z puszki, 60 g ogórków konserwowych, 40 g selera naciowego oczyszczonego z włókien pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 4 – W naczyniu miksującym założyć nóż, włożyć pokrojone brzoskwinie, cebulę, ogórki i selera. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Posiekać – czas 7 sekund, prędkość 6.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać masę ze ścian naczynia. Dodać 120 g krewetek, 80 g gęstego majonezu, 60 g pikantnego ketchupu, 0,5 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Wymieszać – czas 20 sekund, obroty 3, wsteczne.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, wyporcjować sos do przygotowanych kieliszków z sałatą. Kieliszki/pucharki udekorować sałatą i cząstkami cytryny. Koktajl podawać schłodzony