Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Knedle na parze mięsno – ziemniaczane

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
2-3
Czas gotowania:
20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g mielonego mięsa z indyka lub wieprzowego
  • 1 mała cebula (80g)
  • 1 żółtko
  • 10 g mąki ziemniaczanej (1 czubata łyżeczka)
  • 20 g (1 łyżka) masła
  • 1 płaska łyżeczka drobnej soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – 1 cebulę obrać, przekroić na mniejsze części. W pojemniku do miksowania umieścić nóż, włożyć cebulę, zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 6.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Dodać 20g masła, zamknąć pokrywę dzbanka z otwartą zaślepką,  zeszklić cebulę – temperatura 100˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do cebuli dodać  ugotowane ziemniaki pokrojone na mniejsze kawałki oraz żółtko. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zmiksować masę – czas 30 sekund, prędkość 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, do ziemniaków dodać mięso, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować – czas 30 sekund, prędkość 10.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć masę do innego naczynia. W pojemniku do gotowania na parze ułożyć paski papieru do pieczenia szerokości ok 2cm tak, aby para mogła swobodnie przedostać się do pojemnika. Dłońmi zwilżonymi wodą lepić nieduże okrągłe knedle wielkości orzecha włoskiego i układać je na papierze w pojemniku do gotowania na parze. Przykryć pojemnik.

Krok 6 – Do dzbanka wlać 1 litr wody, zamknąć pojemnikiem z knedlami, gotować na parze – temperatura 105˚C, czas 20 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Zdjąć pojemnik, knedle wyporcjować na talerze. Podawać jako samodzielne danie np. ze smażoną cebulką, sosem pomidorowym, grzybowym lub innym.

Udostępnij:
3 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Agnchu

Niestety ciasto na knedle wyszło jak jedna wielka breja, bez względu czy dodasz jeszcze mąki czy nie nie dasz rady uformować z nich kulek. U mnie wylądowało w koszu

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za uwagi. Przetestujemy przepis jeszcze raz i zmodyfikujemy w razie potrzeby 🙂

Zobacz również
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy
Ciasto Murzynek