Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Knedle na parze mięsno – ziemniaczane

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
2-3
Czas gotowania:
20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g mielonego mięsa z indyka lub wieprzowego
  • 1 mała cebula (80g)
  • 1 żółtko
  • 10 g mąki ziemniaczanej (1 czubata łyżeczka)
  • 20 g (1 łyżka) masła
  • 1 płaska łyżeczka drobnej soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – 1 cebulę obrać, przekroić na mniejsze części. W pojemniku do miksowania umieścić nóż, włożyć cebulę, zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 6.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Dodać 20g masła, zamknąć pokrywę dzbanka z otwartą zaślepką,  zeszklić cebulę – temperatura 100˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do cebuli dodać  ugotowane ziemniaki pokrojone na mniejsze kawałki oraz żółtko. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zmiksować masę – czas 30 sekund, prędkość 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, do ziemniaków dodać mięso, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować – czas 30 sekund, prędkość 10.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć masę do innego naczynia. W pojemniku do gotowania na parze ułożyć paski papieru do pieczenia szerokości ok 2cm tak, aby para mogła swobodnie przedostać się do pojemnika. Dłońmi zwilżonymi wodą lepić nieduże okrągłe knedle wielkości orzecha włoskiego i układać je na papierze w pojemniku do gotowania na parze. Przykryć pojemnik.

Krok 6 – Do dzbanka wlać 1 litr wody, zamknąć pojemnikiem z knedlami, gotować na parze – temperatura 105˚C, czas 20 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Zdjąć pojemnik, knedle wyporcjować na talerze. Podawać jako samodzielne danie np. ze smażoną cebulką, sosem pomidorowym, grzybowym lub innym.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Agnchu

Niestety ciasto na knedle wyszło jak jedna wielka breja, bez względu czy dodasz jeszcze mąki czy nie nie dasz rady uformować z nich kulek. U mnie wylądowało w koszu

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za uwagi. Przetestujemy przepis jeszcze raz i zmodyfikujemy w razie potrzeby 🙂

Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy