Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Keks

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
15
Czas pieczenia:
60 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 300g mąki pszennej uniwersalnej
  • 150g cukru pudru
  • 200g masła ( miękkiego, w temperaturze pokojowej)
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g (ok. 3 łyżki) nalewki wiśniowej (rumu lub innego, podobnego alkoholu)
  • Kilka kropli aromatu cytrynowego do ciast
  • Kilka kropli aromatu migdałowego do ciast
  • 50g żurawiny kandyzowanej
  • 50g rodzynek
  • 50g orzechów włoskich łuskanych
  • 50g suszonych fig
  • 100g mieszanki owoców kandyzowanych do keksu
  • 50g mąki do obsypania bakalii  ( razem 300g różnych orzechów, rodzynek, innych bakalii w dowolnych proporcjach)

Potrzebne będą: Foremka do keksu: podłużna, wielkości 26×12 cm, papier do pieczenia.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Przygotowanie:

1. Figi (50 g) pokroić na kawałki ok 0,5 cm wielkości, włożyć do miseczki, dodać rodzynki (50 g) i zalać 3 łyżkami rumu lub innego alkoholu. Pozostawić do namoczenia na ok 15 min. Odsączyć przez sitko i zachować pozostały płyn.

2. W naczyniu miksującym założyć nóż, włożyć 50g łuskanych orzechów włoskich. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 4 sekundy, prędkość 6.

3. Otworzyć pokrywę dzbanka, zebrać za pomocą łopatki orzechy ze ścianek naczynia, do orzechów dodać 50 g żurawiny, 100 g mieszanki owoców do keksu. Wsypać  50 g (ok 2 czubate łyżki) mąki, dodać osączone figi i rodzynki, wymieszać.

4. Otworzyć pokrywę dzbanka.  Orzechy wysypać do miski. Dzbanek wytrzeć z pozostałości orzechów.

5. W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 200 g miękkiego masła i wbić 5 jaj. Wsypać przesiane przez sitko 300 g mąki, 150 g cukru pudru i 2 łyżeczki proszku do pieczenia przesiać razem przez sitko. Dodać alkohol z moczenia rodzynek i po kilka kropli aromatów do ciast: migdałowego i cytrynowego. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.

6. Otworzyć pokrywę dzbanka,  do ciasta dodać wymieszane z  mąką bakalie. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Wymieszać ciasto – czas 18 sekund, prędkość 2 obroty wsteczne.

7. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć ciasto do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok 1 godzinę, aż uzyska jasno  brązowy kolor.  Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest jeszcze „oblepiony” ciastem, wydłużyć czas pieczenia.

8. Po upieczeniu keks pozostawić chwilę do przestygnięcia, wyjąć z foremki,  zdjąć papier do pieczenia, udekorować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy