Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Keks

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
15
Czas pieczenia:
60 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 300g mąki pszennej uniwersalnej
  • 150g cukru pudru
  • 200g masła ( miękkiego, w temperaturze pokojowej)
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g (ok. 3 łyżki) nalewki wiśniowej (rumu lub innego, podobnego alkoholu)
  • Kilka kropli aromatu cytrynowego do ciast
  • Kilka kropli aromatu migdałowego do ciast
  • 50g żurawiny kandyzowanej
  • 50g rodzynek
  • 50g orzechów włoskich łuskanych
  • 50g suszonych fig
  • 100g mieszanki owoców kandyzowanych do keksu
  • 50g mąki do obsypania bakalii  ( razem 300g różnych orzechów, rodzynek, innych bakalii w dowolnych proporcjach)

Potrzebne będą: Foremka do keksu: podłużna, wielkości 26×12 cm, papier do pieczenia.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Przygotowanie:

1. Figi (50 g) pokroić na kawałki ok 0,5 cm wielkości, włożyć do miseczki, dodać rodzynki (50 g) i zalać 3 łyżkami rumu lub innego alkoholu. Pozostawić do namoczenia na ok 15 min. Odsączyć przez sitko i zachować pozostały płyn.

2. W naczyniu miksującym założyć nóż, włożyć 50g łuskanych orzechów włoskich. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 4 sekundy, prędkość 6.

3. Otworzyć pokrywę dzbanka, zebrać za pomocą łopatki orzechy ze ścianek naczynia, do orzechów dodać 50 g żurawiny, 100 g mieszanki owoców do keksu. Wsypać  50 g (ok 2 czubate łyżki) mąki, dodać osączone figi i rodzynki, wymieszać.

4. Otworzyć pokrywę dzbanka.  Orzechy wysypać do miski. Dzbanek wytrzeć z pozostałości orzechów.

5. W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 200 g miękkiego masła i wbić 5 jaj. Wsypać przesiane przez sitko 300 g mąki, 150 g cukru pudru i 2 łyżeczki proszku do pieczenia przesiać razem przez sitko. Dodać alkohol z moczenia rodzynek i po kilka kropli aromatów do ciast: migdałowego i cytrynowego. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.

6. Otworzyć pokrywę dzbanka,  do ciasta dodać wymieszane z  mąką bakalie. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Wymieszać ciasto – czas 18 sekund, prędkość 2 obroty wsteczne.

7. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć ciasto do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok 1 godzinę, aż uzyska jasno  brązowy kolor.  Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest jeszcze „oblepiony” ciastem, wydłużyć czas pieczenia.

8. Po upieczeniu keks pozostawić chwilę do przestygnięcia, wyjąć z foremki,  zdjąć papier do pieczenia, udekorować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek