Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kasza pęczak z grzybami i boczkiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
2
Czas gotowania:
40 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 400 g świeżych grzybów (podgrzybki, maślaki, inne)
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli
  • 200 g kaszy pęczak
  • 120 g chudego boczku wędzonego bez skóry
  • 120 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g oleju
  • 300 ml wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej
  • 1 liść laurowy
  • 50 g tartego sera żółtego do posypania
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: 400 g grzybów oczyścić, umyć, pokroić w grubsze paski lub kostkę. 120 g cebuli i 2 ząbki czosnku obrać, cebulę przekroić na mniejsze części.

Krok 2 – 120 g chudego boczku wędzonego pokroić w niedużą kostkę (0,5 x 0,5 cm).

Krok 3 – W dzbanku założyć mieszadło, wlać 1 litr wody, wsypać 1 łyżkę soli. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, zagotować wodę – temperatura 100˚C, czas 7 minut, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, do wrzątku włożyć 400 g pokrojonych w grubsze paski lub kostkę grzybów. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, obgotować grzyby – temperatura 100˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, przecedzić grzyby przez koszyczek. Dzbanek opłukać, osuszyć.

Krok 6 – Do dzbanka z nożem włożyć pokrojoną cebulę i 2 ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 6.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia, dodać 120 g pokrojonego w kostkę boczku, wlać 15 g oleju, poddusić cebulę i boczek – temperatura 95˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, do cebuli z boczkiem włożyć obgotowane grzyby, wsypać 200 g kaszy pęczak, wlać 300 g wody, dodać 1 łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę majeranku, 0,5 łyżeczki papryki wędzonej mielonej i liść laurowy. Przemieszać składniki łopatką. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, gotować – temperatura 95˚C, czas 20 minut, prędkość 1.

Krok 9 – Pozostawić danie bez wyjmowania z naczynia na ok 8-10 minut.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę, wyporcjować pęczak na talerze, posypać tartym serem i natką pietruszki.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy