Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kasza pęczak z grzybami i boczkiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
2
Czas gotowania:
40 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 400 g świeżych grzybów (podgrzybki, maślaki, inne)
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli
  • 200 g kaszy pęczak
  • 120 g chudego boczku wędzonego bez skóry
  • 120 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g oleju
  • 300 ml wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej
  • 1 liść laurowy
  • 50 g tartego sera żółtego do posypania
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: 400 g grzybów oczyścić, umyć, pokroić w grubsze paski lub kostkę. 120 g cebuli i 2 ząbki czosnku obrać, cebulę przekroić na mniejsze części.

Krok 2 – 120 g chudego boczku wędzonego pokroić w niedużą kostkę (0,5 x 0,5 cm).

Krok 3 – W dzbanku założyć mieszadło, wlać 1 litr wody, wsypać 1 łyżkę soli. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, zagotować wodę – temperatura 100˚C, czas 7 minut, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, do wrzątku włożyć 400 g pokrojonych w grubsze paski lub kostkę grzybów. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, obgotować grzyby – temperatura 100˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, przecedzić grzyby przez koszyczek. Dzbanek opłukać, osuszyć.

Krok 6 – Do dzbanka z nożem włożyć pokrojoną cebulę i 2 ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 6.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia, dodać 120 g pokrojonego w kostkę boczku, wlać 15 g oleju, poddusić cebulę i boczek – temperatura 95˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, do cebuli z boczkiem włożyć obgotowane grzyby, wsypać 200 g kaszy pęczak, wlać 300 g wody, dodać 1 łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę majeranku, 0,5 łyżeczki papryki wędzonej mielonej i liść laurowy. Przemieszać składniki łopatką. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, gotować – temperatura 95˚C, czas 20 minut, prędkość 1.

Krok 9 – Pozostawić danie bez wyjmowania z naczynia na ok 8-10 minut.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę, wyporcjować pęczak na talerze, posypać tartym serem i natką pietruszki.

Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek